Brexit piekritēji bauda "neatkarības dienu"

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasЗначок с агитацией за выход Великобритании из состава Европейского союза
Значок с агитацией за выход Великобритании из состава Европейского союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc referenduma rezultātu aprēķina lielākajā daļā iecirkņu līdera pozīcijas izcīnījuši Brexit piekritēji.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Lielbritānijas Neatkarības partijas līderis Naidžels Faradžs pauda cerību, ka referenduma diena vēsturē ienāks kā neatkarības dienas. Politiķis organizēja aktīvu kampaņu par Britānijas izstāšanos no ES.

Vakar Lielbritānijā noritēja referendums, kurā iedzīvotājiem bija jāpieņem stratēģisks lēmums par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. iedzīvotāji lēma par valsts nākotni, atbildot uz jautājumu par to, vai Apvienotajai Karalistei būtu arī turpmāk jāpaliek Eiropas Savienības sastāvā.

Britu deputātes Džo Koksas bojāejai veltītā līdzjūtību grāmata - Sputnik Latvija
Brexit kampaņas Lielbritānijā apturētas pēc uzbrukuma deputātei

Pašlaik no Lielbritānijas saņemtā informācija liecina, ka par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības nobalsojuši 52% referenduma dalībnieku.

Referenduma rezultāti vairāk nekā divās trešdaļās iecirkņu liecina, ka ar nelielu pārsvaru līdera vietā ir Brexit piekritēji. Pēc balsu aprēķina 352 iecirkņos no 382 referendumā 51,9% balsu (15,7 miljoni iedzīvotāju) atdotas par valsts izstāšanos no ES. Par Lielbritānijas palikšanu ES balsojuši 48,1%, jeb 14,58 miljoni cilvēku.

"Es ceru, ka šī uzvara sagraus neveiksmīgo projektu (Eiropas Savienību) un mēs nonāksim pie Eiropas, ko veido neatkarīgas nacionālās valstis. Ceru, ka 23. jūnijs mūsu vēsturē ieies kā neatkarības diena," — paziņoja Faradžs.

Ekonomika nepriecājas

Pasaules ekonomika negatīvi reaģē uz pirmajiem datiem par britu referenduma rezultātiem. Naftas cenas ir kritušās vairāk nekā par 5%. Pl. 6.33 no rīta Brent markas naftas maisījuma augusta nākotnes cenas kritās par 4,91% — līdz 48,41 dolāriem par barelu, WTI markas naftas maisījuma augusta nākotnes cenas kritās par 5,05% — līdz 47,59 dolāriem par barelu. Vēlāk WTI cena kritās vairāk nekā par 5% — līdz 47,55 dolāriem.

Pirmo reizi kopš 1985. gada britu valūtas vērtība kritusies zem 1,35 dolāriem. Pl. 6.00 no rīta sterliņu mārciņas cena sasniedza dienas minimumu – 1,3471 dolārus.

Митинг в Лондоне против Brexit в преддверии референдума в Великобритании - Sputnik Latvija
Video
Brexit pretinieki protestē Londonā

Eiro cena strauji krītas referenduma rezultātu pasludināšanas gaitā. Eiro kurss pret dolāru krītas vairāk nekā par 3%.

Pl. 07.19 no rīta eiro kurss pret dolāru kritās līdz 1,1035 dolāriem (dienu iepriekš kurss sastādīja 1,1385 dolārus par eiro, taču agrāk tas mazinājās līdz 1,0914).
Tautas balsošanas sākotnējo rezultātu fonā biržas visā pasaulē demonstrē negatīvu dinamiku.

Kritums Tokijas biržā veidoja 15 tūkstošus punktu, informēja aģentūra Kiodo. Nikkei indekss, kas atspoguļo 225 Japānas vadošo kompāniju akciju dinamiku, krities par 1500 punktiem.

Bombejas Nacionālās fondu biržas piektdien uzsāka darbu ar kritumu par vairāk nekā 2%. Bombejas biržas Sensex indekss kritās līdz 2,35%, bet indekss NIFTY 50 kritās par 2,92%. Pēc pusstundu ilga darba abi indeksi tika tirgoti ar kritumu gandrīz 3% apmērā.

Ziņu lente
0