Kanādas parlaments legalizējis eitanāziju

© Sputnik / Ramil SitdikovБолельщик сборной Канады во время финального матча чемпионата мира по хоккею между сборными командами Финляндии и Канады
Болельщик сборной Канады во время финального матча чемпионата мира по хоккею между сборными командами Финляндии и Канады - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas parlaments legalizējis cilvēka dzīves pārtraukšanas praksi, gadījumā ja viņš cieš neciešamas sāpes nedziedināmas slimības dēļ.

RĪGA, 18. jūnijs — Sputnik. Kanādas parlaments pieņēma likumu, kas atļauj aktīvu eitanāziju, vēsta Sputnik Armēnija.

Piektdienas vakarā likumprojekts saņēmis karaļa sankciju. Iepriekš šajā pašā dienā par to balsoja Senātā: 44 senatori atbalstījuši likumprojektu, 28 balsoja pret.

Медсестра набирает лекарство в шприц в стационаре - Sputnik Latvija
Beļģu gejs lūdz eitanāziju savas seksuālās orientācijas dēļ

Apakšnams un senāts ilgstoši strīdējās par grozījumu nepieciešamību, kas ļautu pielietot eitanāziju kanādiešiem, kuri cieš no nopietnām slimībām, tomēr neatrodas uz nāves robežas. Sākumā Senāts pieņēmis šo grozījumu, bet ceturtdien Apakšnams to noraidījis. Rezultātā tika nolemts nepieņemt šo grozījumu.

2015. gada februārī Kanādas Augstākā tiesa noņēma aizliegumu uz eitanāziju, kas darbojās valstī kopš 1993. gada. Augstākā tiesa nolēma, ka tiesības uz labprātīgu dzīves pārtraukšanu ir tiem pacientiem, kuri "cieš neciešamas sāpes", vai kuru veselības stāvoklis ir vērtējams, kā nedziedināms. Eitanāzijas procedūras veikšana ir iespējama tikai ar pacientu piekrišanu. Tiesas lēmuma stāšanai spēkā, valdībai gada laikā bija jāpieņem attiecīgs likums.

Par pirmo valsti pasaulē, kas legalizēja aktīvo eitanāziju, 2002. gadā kļuvusi Nīderlande. Tad tā tika izsludināta par likumīgu Beļģijā, Luksemburgā, Šveicē. ASV eitanāzija tika legalizēta četros štatos. Tāpat virknē valstīs ir atļauta pasīvā eitanāzija, kad pacientam netiek sniegta medicīniskā palīdzība ar mērķi paātrināt dabiskās nāves iestāšanos.

Ziņu lente
0