Musulmane feministe vēršas pret bērnu laulībām

© AP Photo / STR Musulmaņu meitene veikalā pie kāzu tērpa. Foto no arhīva
Musulmaņu meitene veikalā pie kāzu tērpa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Migrācijas krīze ir sagādājusi Eiropai jaunas galvassāpes – daudzi bēgļi no islāma valstīm ir precējušies ar nepilngadīgām meitenēm. Rakstniece un juriste Zeirana Ateša uzskata, ka Vācijas teritorijā šādas laulības nevar atzīt par legālām.

Zeirana Ateša ir kurdu izcelsmes turciete, taču kopš sešu gadu vecuma dzīvo Vācijā. Šeit viņa ir saņēmusi juridisko izglītību un risina kriminālo un ģimenes tiesību jautājumus. Feministisko uzskatu un musulmaņu imigrantu kopienu kritikas dēļ viņai ne vienreiz vien ir draudējuši. Reiz viņai un viņas klientei uzbruka tiesas nama priekšā. Sputnik noskaidroja viņas viedokli par bērnu laulībām bēgļu vidū.

— Avīze Die Welt rakstīja par laulāto pāri, kas Vācijā ieradies no Sīrijas. Sievai ir 15 gadi, un viņa stāsta, ka jau gadu ir precējusies ar savu 21 gadu veco vīru. Jaunlaulātie stājušies laulībās saskaņā ar šariāta likumiem. Viņi ieradušies no valsts, kurā laulībā var stāties vēl jaunāki cilvēki. Kā šajā gadījumā vajadzētu rīkoties Vācijā?

— Vācu likumdošana – Civilkodeksā iekļautās ģimenes tiesības paredz, ka mēs pieņemam citu valstu likumus, ja tie atbilst mūsu vērtībām un konstitucionālajiem principiem. Taču šajā gadījumā situācija ir citāda. Mēs esam saskārušies ar dilemmu: no vienas puses, mēs saskatām neatbilstību mūsu normām, no otras puses, mēs, protams, nevēlamies sagraut laulību.

Tāpēc mums ir vajadzīgi politiski lēmumi. Nepieciešami īstermiņa pārejas noteikumi. Kā feministe un juriste es vēlos paziņot, ka mēs nevaram pieņemt šīs laulības, jo līdz ar to mēs pavērtu iespēju stāties laulībā ar bērniem.

— Šajā gadījumā abas puses ir stājušās laulībā pēc savstarpējas vienošanās. Vai ir likumīgi viņus šķirt?

— Ja bērns (šajā gadījumā tas ir bērns) apgalvo, ka vēlas stāties laulībā, saskaņā ar Vācijas likumiem, ir vajadzīga vecāku piekrišana. Tā mums ir jāpieprasa. Ja pie tam tiesa Vācijā izskatīs lietu un piekritīs, ka laulība noslēgta likumīgi, to vajadzēs slēgt atkārtoti. Ja šajā gadījumā mēs piekāpsimies, itin drīz mūs gaida vesela bērnu laulību lavīna.

— Šis gadījums tiks apspriests Vācijas federālo zemju tieslietu ministru konferencē. Vai jūs uzskatāt, ka rezultātā šīs laulības ir jāatzīst par nelikumīgām?

— Jā, pilnīgi pareizi. Starptautiskās vienošanās un vispārpieņemtā kārtība nosaka, ka šī laulība ir aizliegta, jo tā noslēgta ar bērnu. Saskaņā ar mūsu tiesiskajām nostādnēm šī meitene vēl ir bērns. Tāpēc jautājuma politiskais risinājums var būt tikai tāds, jo pretējā gadījumā mēs radīsim iespēju izbraukt ārpus Vācijas, stāties laulībā ar bērnu un atgriezties. Mums jārīkojas saskaņā ar mūsu likumiem.

— Ģimenes tiesa pieņēma lēmumu šķirt laulātos un nodot sievu jaunatnes lietu iestādes aizbildniecībā. Taču Bavārijas zemes Augstākā tiesa spriedumu atcēla, un sieva atgriezās pie vīra, jo Vācijas vēstniecība Libānā apstiprināja, ka laulātie stājušies likumīgā laulībā Sīrijā.

— Šis lēmums ir nepareizs! Pie mums ierodas bēgļi no valstīm, kurās ļauts stāties laulībā no deviņu, desmit vai četrpadsmit gadu vecuma. Mēs nevaram automātiski atzīt tādas laulības par likumīgām. Bavārijas zemes Augstākās tiesas lēmumu es uzskatu par nepareizu.

Ziņu lente
0