EK: Turcijai ir jāizpilda pieci nosacījumi, lai atceltu vīzu režīmu līdz jūnija beigām

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERTurcijas un ES karogi. Foto no arhīva
Turcijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija sniedza atbildi par iespējām ieviest bezvīzu režīmu ar Turciju pēc nepieciešamo nosacījumu izpildes.

Rīga, 5. maijs – Sputnik. Turcijai līdz jūnija beigām ir jāizpilda pieci nosacījumi, lai atceltu vīzu režīmu ar ES, tai skaitā jānoregulē policijas un tiesas sadarbība ar ES, kā arī jāmaina datu aizsardzības normas un antiteroristiskā likumdošana, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz pirmo EK viceprezidentu Fransi Timmermani.

Konstantīns Dolgovs - Sputnik Latvija
Dolgovs: Turcija pilda ES normatīvus?

"Izvirzīti pieci nosacījumi, un mēs ceram, ka Turcija līdz jūnija beigām tos izpildīs. To starpā ir korupcijas novēršanas pasākumi, pārrunas par sadarbību ar Eiropolu, tiesas sadarbību ar visām dalībvalstīm, noteikumu sakārtošana par datu aizsardzību atbilstoši ES standartiem un terorisma likumdošanas pārskatīšana," — Timmermanis trešdien pastāstīja žurnālistiem.

Viņš uzsvēra, ka "vēl viens nosacījums tiks izpildīts 1. jūnijā, kad stāsies spēkā ES un Turcijas readmisijas vienošanās."

Brisele un Ankara 18. martā noslēdza līgumu, kas nosaka visu nelegālo imigrantu atgriešanos Turcijā apmaiņā pret bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem, 3 miljardiem eiro un Sīrijas bēgļu uzņemšanu ES no Turcijas. Saskaņā ar vienošanos, Eiropas Komisijai līdz aprīļa beigām bija jāiesniedz priekšlikums par vīzu atcelšanu Turcijas pilsoņiem, kas dotu iespēju līdz jūnija beigām ieviest bezvīzu režīmu ar Turciju, ja tā savukārt izpildīs visus nepieciešamos nosacījumus.

Atgādināsim, ka Turcijas valdība 3. maijā atcēla vīzu režīmu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem.

Ministru kabineta lēmumā tika norādīts, ka šī direktīva stāsies spēkā vienlaikus ar bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem no Šengenas līguma dalībvalstu puses.

Eiropas Komisija sveica šo Turcijas valdības lēmumu, atzīmējot, ka līdz ar šo soli Turcija ir izpildījusi vienu no svarīgākajiem vīzu režīma liberalizācijas noteikumiem. Eiropas Komisijas oficiālais pārstāvis paskaidroja, ka līdz šim Turcijai saglabājies vīzu režīms ar 11 Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Ziņu lente
0