Amerikāņi un eiropieši nav informēti par PSRS lomu uzvarā pār nacismu

© Sputnik / Evgeny Khaldey / Pāriet pie mediju bankasUzvaras karogs pie Reihstāga ēkas Berlīnē 1945. gada 1. maijā.
Uzvaras karogs pie Reihstāga ēkas Berlīnē 1945. gada 1. maijā. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa ASV un Francijas iedzīvotāju, kā arī puse Vācijas iedzīvotāju uzskata, ka ASV pieder galvenā loma uzvarā pār nacismu.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik.  Sputnik.Viedokļi organizētās aptaujas rezultāti liecina, ka jautājumā par to, kādas valsts ieguldījums Otrajā pasaules karā un uzvarā pār nacismu bijis vislielākais, tikai 15% aptaujāto no piecām piedāvātajām atbildēm (Lielbritānija, PSRS, ASV, citas valstis un variants "nezinu") izraudzījās PSRS.

Lielākā daļa ASV (79%) un Francijas (58%) iedzīvotāju, kā arī puse Vācijas (50%) iedzīvotāju uzskata, ka tieši ASV armijai bijusi lielākā loma uzvarā pār nacismu. Pie tam puse Lielbritānijas iedzīvotāju (59%) norādīja, ka viņu valsts ieņēmusi līdera vietu uzvarā pār nacismu. ASV lomu atzīst tikai 11% britu, bet PSRS nozīmi – 15% valsts iedzīvotāju.

© SputnikEiropas un ASV iedzīvotāji par to, kura valsts būtiski ietekmējusi uzvaru par fašismu.
Eiropas un ASV iedzīvotāji par to, kura valsts būtiski ietekmējusi uzvaru par fašismu.  - Sputnik Latvija
Eiropas un ASV iedzīvotāji par to, kura valsts būtiski ietekmējusi uzvaru par fašismu.

Šie dati tika iegūti aptaujā, ko veica pazīstamā pētījumu kompānija Ifop (Francija) un Populos (Lielbritānija) pēc informatīvās aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma.

Vācijā, salīdzinājumā ar citām valstīm, lielāka daļa iedzīvotāju uzskata, ka galveno spēku cīņā pret nacismu veidojusi PSRS, pie tam Rietumvācijas un Austrumvācijas iedzīvotāju domas atšķiras: Rietumvācijā tikai 16% iedzīvotāju atzina PSRS lomu, bet Austrumvācijas teritorijā to atzina 55% iedzīvotāju un 35% — Berlīnē. Visretāk PSRS ieguldījumu cīņā pret nacismu novērtē ASV – tikai 7% un Francijā – 12%.

Участники акции Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" soļos piecās Latvijas pilsētās

Vidēji aptuveni 14-15% iedzīvotāju valstīs, kur tika veikta aptauja, nevarēja atbildēt uz jautājumu, kam piederējusi svarīgākā loma Eiropas atbrīvošanā no nacisma Otrā pasaules kara laikā. Apmēram 1-2% respondentu katrā valstī nolēma, ka galvenā loma Eiropas atbrīvošanā piederējusi kādām citām valstīm.

Pēdējo 70 gadu laikā uzskati par PSRS nozīmi Eiropā ir radikāli mainījušies. Par to liecina aptauju rezultāti, ko organizēja Ifop – vecākais sabiedriskā viedokļa izpētes institūts Francijā. Piemēram, 1944. gadā 61% Parīzes iedzīvotāju norādīja, ka PSRS ieguldījums uzvarā pār fašismu ir bijis lielākais. 60 gadu laikā – līdz 2004. gadam šis rādītājs ir samazinājies līdz 20%.

Dažādi dati liecina, ka Sarkanā armija atbrīvoja gandrīz 50% mūsdienu Eiropas valstu teritorijas, neskaitot Krievijas teritoriju Eiropā, un cieta daudzkārt lielākus zaudējumus nekā tās sabiedrotie. Sarkanās armijas atbrīvoto valstu kopējais iedzīvotāju skaits sastāda vairāk nekā 120 miljonus cilvēku 16 pašlaik neatkarīgajās Eiropas valstīs. Vēl sešu valstu atbrīvošanā Sarkanā armija piedalījās kopā ar sabiedrotajiem.

Aptauju ASV un Lielbritānijā veica viena no vadošajām pētījumu kompānijām Lielbritānijā – Populus. Aptauja notika laikā no 2016. gada 15. līdz 21. aprīlim. Francijā un Vācijā aptauju organizēja pētījumu kompānija Ifop 2016. gada 14.-18. februārī. Atlasē pārstāvēti valsts iedzīvotāji no dzimuma, vecuma, ģeogrāfijas un profesijas viedokļa. Maksimālā datu atlases kļūda valstī sastāda +/- 3,1%, ņemot vērā 95% ticamību.

Sputnik.Viedokļi – starptautiskais projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja, darbu sāka 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus un Ifop, vecākā kompānija Francijā, kas nodarbojas ar sabiedriskā viedokļa aptaujām. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos.

Sputnik – ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0