NATO atzīst būtiskās pārmaiņas Krievijas armijā

CC BY 2.0 / John Orrell / Командующий вооруженных сил США в Европе генерал Филип Бридлав выступает в Орландо
Командующий вооруженных сил США в Европе генерал Филип Бридлав выступает в Орландо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc NATO bruņoto spēku virspavēlnieka Eiropā ģenerāļa Filipa Brīdlova viedokļa, Krievija ir radikāli uzlabojusi savus bruņotos spēkus, un tos nedrīkst novērtēt par zemu.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Krievijas armija attīstās, apmācoties un adaptējoties mūsdienu apstākļiem, laikrakstam Wall Street Journal paziņoja NATO virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs, vēsta RIA Novosti.

F. Brīdlovs, kurš maijā atstāj savu posteni, intervijā norādīja, ka 2008. gadā "Gruzijas armijai izdevās nostādīt Krievijas karaspēkus sarežģītā situācijā", taču 2014. gada notikumi Krimā apliecināja, ka Krievijas bruņotie spēki ir ievērojami mainījušies.

"Man šķiet, vārds "pārsteigums" būtu pārāk spēcīgs, taču skaidrs, ka Krievija ir radikāli uzlabojusi savu armiju," — uzskata komandieris.

"Mēs nedrīkstam to iztēloties kā trīs metrus garu milzi. Ja mēs to pārvērtēsim, zaudēsim pārliecību par saviem spēkiem. Tomēr divi metri tur ir," — tēlaini izteicās karavīrs.

Brīdlovs piebilda, ka "krievi neatzīst mainītos (pēc aukstā kara) noteikumus un vēlas, lai viņus uzskatītu par līdztiesīgiem partneriem."

Военнослужащие воздушно-десантных войск России - Sputnik Latvija
Analītiķi iesaka metodes Krievijas iebiedēšanai Baltijā

Pirms mēneša Brīdlovs paziņoja, ka Krievijas prezidents ir izveidojis spēcīgu armiju un parādījis tās potenciālu.

"Pēdējo piecu gadu laikā viņš (Putins) ir ieguldījis savā armijā plašus līdzekļus. Viņš ir izveidojis labus sauszemes spēkus. Jūs redzējāt viņa gaisa spēkus Sīrijā, kur viņš tos izmēģināja. Viņš ir panācis spēcīgu tālā darbības rādiusa raķešu potenciālu. Tās tika palaistas gan no kuģiem, gan no zemūdenēm. Viņš radīja iespēju nodemonstrēt spēkus un spēja to parādīt Krimā un Donbasā," — teica Brīdlovs.

Agrāk NATO Eiropas spēku virspavēlnieks paziņoja, ka ASV nepietiekami izmanto tehniskos līdzekļus, kuru mērķis ir novērst Krievijas draudus. Viņaprāt, Vašingtonai vajadzētu pievērst uzmanību "Maskavas augošajam militārajam spēkam."

NATO militārais lokators - Sputnik Latvija
NATO vēlas uzstādīt PGA elementus Eiropā

Wall Street Journal raksta, ka tieši Brīdlovs ir viens no tiem, kas veido ASV atbildi uz Krievijas darbībām, kas šķietami apdraud Eiropu. Tieši viņs ir izstrādājis NATO Austrumeiropas flanga nostiprināšanas mehānismu, ieskaitot karaspēka un tehnikas skaita palielināšanos Baltijas un Austrumeiropas valstīs.

Maijā Brīdlovs atstāj NATO bruņoto spēku virspavēlnieka Eiropā amatu. Viņa vietā stāsies Kērtiss Skaparotti.

2008. gada konflikts, ko pieminēja Brīdlovs, sākās ar sadursmēm Dienvidosetijā. Naktī uz 8. augustu Gruzija iebruka reģionā. Atbildot uz to, Krievija pieņēma lēmumu sākt operāciju ar mērķi piespiest agresoru pārtraukt karadarbību. Piecas dienas vēlāk gruzīnu armija tika padzīta no republikas.

Ziņu lente
0