Čurkins: rietumvalstis bez ceremonijām noraidījušas Krievijas paziņojumu ANO Drošības padomē

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava nāca klājā ar preses paziņojuma projektu par Minskas vienošanos izpildi un aicinājumiem izmeklēt 2014. gada maija traģēdiju Odesā.

RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Lielbritānijas un ASV pārstāvji ANO Drošības padomē nepamatoti kritizēja pieteikuma projektu, ko piedāvāja Maskava attiecībā uz Minskas vienošanos īstenošanu un 2014. gada 2. maija notikumiem Odesā, paziņojis Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins.

Maskava piedāvāja ANO apstiprināt nepieciešamību īstenot Minskas vienošanās, kā arī aicināja izmeklēt 2014. gada 2. maija traģēdiju Odesā. Vitālijs Čurkins norādīja, ka 24 stundu laikā atbilde tika saņemta tikai no Ukrainas delegācijas, kas to nosauca par nepieņemamu. Krievijas diplomāts vērsās pie Drošības padomes locekļiem ar aicinājumu izvērtēt un pieņemt piedāvāto projektu.

ASV pastāvīgā pārstāvja vietniece Mišela Sisona paziņoja, ka valsts ir gatava strādāt pie paziņojuma gadījumā, ja tajā tiks atspoguļota kopējā situācija Ukrainā, kas, pēc viņas teiktā, ir pasliktinājusies Krievijas darbību rezultātā.

Lielbritānijas pārstāvis savukārt norādīja, ka piedāvātajā dokumentā nav izskatīts Krimas jautājums, kā arī situācija, kas saistīta ar Krievijā notiesāto Ukrainas pilsoni Nadeždu Savčenko. Rezultātā Krievijas priekšlikums tika noraidīts.

Pēc tikšanās Čurkins paziņoja žurnālistiem, ka "amerikāņi un angļi bez jebkādām ceremonijām nav ļāvuši pieņemt mūsu piedāvāto paziņojumu presei."

"Kad amerikāņi sāk stāstīt: "tā trūkst, šā trūkst", tas ir smieklīgi. Ir jāpilda noteikts pasākumu komplekss. Viņi (ASV — red. piez.) pasākumu kompleksa izstrādē nepiedalījās," — atgādināja diplomāts.

"Mūsu amerikāņu draugi, protams, šoreiz ir izrādījuši sevi visā krāšņumā. Viņi vienmēr norāda, ka "mēs vēlamies konstruktīvi veicināt realizāciju", taču tiklīdz sākas darbība, signāli no viņu puses un paziņojumi ir pavisam citi," — uzsvēra Čurkins.

Viņš pauda uzskatu, ka projektā piedāvātais aicinājums īstenot Minskas vienošanos "būtu ļoti aktuāls", tāpat kā paziņojums par notikumiem Odesā. Viņš uzsvēra, ka traģēdijas izmeklēšana joprojām nav veikta.

"Odesā aug spriedze. Mēs saņemam informāciju par to, ka sakarā ar šiem notikumiem Odesā notiks dažādi pasākumi. Pilsētā jau ierodas brīvprātīgie  bataljoni "Azova" un citi cilvēki, kas pazīstami ar savām zvērībām Ukrainas austrumos," — paziņoja Čurkins.

Odesā patiešām valda ievērojama spriedze 2014. gada 2. maija traģēdijas gadadienas priekšvakarā. Jaunās varas pretinieki tolaik organizēja telšu nometni Kuļikovas laukā. Miermīlīgais protests izvērtās par kautiņu, pēc kura Antimaidana aktīvisti slēpās Arodbiedrību namā. Nacionālistisko organizāciju radikāļi aizdedzināja ēku. Rezultātā gāja bojā 48 cilvēki, vairāk nekā 250 tika ievainoti.

Pašlaik pilsētā ievestas papildu Nacionālās gvardes vienības no  pulka "Azova". IeM norādīja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki ir saņēmuši atļauju šaut tiešā tēmējumā provokāciju gadījumā.

Ziņu lente
0