NATO vēlas uzstādīt PGA elementus Eiropā

© Sputnik / Александр Рацимор / Pāriet pie mediju bankasNATO militārais lokators
NATO militārais lokators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Superradars no atola Klusajā okeānā, iespējams, tiks pārvests uz Norvēģijas ziemeļu rajonu, uz radiolokācijas stacijas "Globuss II" dislokācijas vietu. Radara pārvešana uz Eiropu ASV izmaksās lētāk nekā jaunas iekārtas celtniecība.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik.  Amerikāņu superradars no Kvadžaleinas atola Klusajā okeānā, iespējams, nonāks Norvēģijā, Finmarkas provincē, kas robežojas ar Krieviju, informēja, RIA Novosti, atsaucoties uz Norvēģijas telekanāla NRK sniegto informāciju.

Tāds ir televīzijas kanāla intervēto amerikāņu ekspertu viedoklis.

Солдаты НАТО на полигоне Адажи во время учений - Sputnik Latvija
ASV garantēs Baltijas drošību arī nākotnē

Bijušais CIP analītiķis Alens Tomsons jau agrāk izteica savu viedokli par to, ka radars Ground Based Prototype (GBR-P), kas pašlaik atrodas Māršala salās, varētu "pārcelties" un Vardes pilsētu Norvēģijas ziemeļos, kur kopš 1999. gada atrodas radiolokācijas stacija Globuss II. Tā nodarbojas ar kosmisko atkritumu kontroli un, saskaņā ar oficiālajiem datiem, nav paredzēta starpkontinentālo raķešu identifikācijai. Ar šo uzdevumu tiks galā RLS Klusajā okeānā. Kornvelas universitātes analītiķis Džordžs Lūiss apstiprināja Tomsona domas.

"Man šķiet ticams, ka pašlaik runa ir par GBR-P pārnešanu no Kvadžaleinas atola. Domājams, tās pārvešana izmaksās daudz mazāk nekā jaunas RLS celšana," – viņš pavēstīja.

Radaru GBR-P Klusajā okeānā testa režīmā ekspluatē ASV pretraķešu aizsardzības sistēma. Saskaņā ar plānu par PGA sistēmas izvietošanu Eiropā, ko ASV īstenoja Džordža Buša jaunākā prezidentūras laikā, bija iecerēts radaru izvietot Čehijā. Vēlāk šī ideja tika noraidīta.

Amerikāņu pretraķešu aizsardzības elementu izvietošana Eiropā vairākkārt ir izraisījusi Maskavas un Vašingtonas attiecību pasliktināšanos, atgādināja telekanāls NRK. Jāpiebilst, ka Krievijas pārstāvji pauž šaubas par radara patiesajiem mērķiem Vardē.

Sistēma "Globuss" rada satraukumu ne tikai Krievijā. Viens no vadošajiem norvēģu ekspertiem militāro tiesību jomā Arne Villijs Dāls paskaidroja, ka RLS izvietojums 200 metru attālumā no dzīvojamajām mājām, iespējams, neatbilst Ženēvas konvencijās minētajiem noteikumiem.

Konvencijas aizliedz izvietot militāros objektus biezi apdzīvotu rajonu tuvumā, un jaunā stacija  ir jāuzskata par militārās infrastruktūras objektu, ja tā varēs sekot ballistisko raķešu startam un tādējādi, pat tikai teorētiski, palīdzēt bruņotajiem spēkiem militāra konflikta apstākļos.

Sistēma "Globuss" Vardes salā Varjagu līča ziemeļu daļā ir ASV Gaisa kara spēku un Norvēģijas izlūkdienesta kopprojekts. Norvēģijas publicētajā preses relīzē teikts, ka sistēma tiks izvērsta pilnībā līdz 2020. gadam.

Ziņu lente
0