Intervija

Aromāts – precīza zinātne

© Sputnik / Viktor TolochkoПарфюмер Олег Выглазов в лаборатории
Парфюмер Олег Выглазов в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parfimērs par smalkiem masu iznīcināšanas ieročiem.

Oļegs Viglazovs ir atzīts speciālists "degunu" pasaulē. Tādu parfimēru visā bijušajā Padomju Savienībā bija labi ja ducis. Ņujorkas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, ķīmijas zinātņu kandidāts, savulaik piedalījies vairāku parfimērijas un kosmētikas uzņēmumu dibināšanā pēpadomju valstīs. Starptautiskajā sieviešu dienā parfimērs atklāja Sputnik Baltkrievija, kā pareizi apieties ar smaržām. Pareizi "noregulētas" smaržas var dāvāt panākumus vai kļūt par "masu iznīcināšanas ieročiem".

Sāncensība pāri okeānam

"Pastāv divi smaržu lietošanas veidi: franču un amerikāņu paņēmieni. Tie ir diametrāli pretēji. Amerikāņu stilā aromāts iet pa priekšu sievietei, bet franču stilā – sievietei atstājot telpu, tajā saglabājas maigs smaržas plīvurs, neredzams apģērbs, kas modina atmiņas," — kad Viglazovs stāsta par savu sirdslietu, viņš kļūst par īstu smaržu pasaules dzejnieku.

"Amerikāņu tipa smaržas veidojās pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Tolaik sievietes aktīvi strādāja, sāka pelnīt naudu, radās liela vajadzība pēc parfimērijas," — stāsta Viglazovs.

Franču tirgus izzuda, jo valsti bija okupējuši vācieši. Amerikāņu parfimērija sāka strauji attīstīties. Parādījās firma Revlon, kas orientējās uz spēcīgām smaržām. Sievietei pēc darba dienas bija ļoti vajadzīga spēcīga parfimērija. Amerikāņu tipa smaržas ir līdzīgas Austrumu smaržām – arī šajās valstīs bija pieņemts smaržoties izteikti. Tiesa, Austrumos šis paradums bija saistīts ne tikai ar estētiku, bet arī ar personisko higiēnu.

"Franču smaržas ir pavisam citādas. Tās parādījās XX gadsimta sākumā, kad smaržas vēl tika uzskatītas par greznību un tika izmantotas ļoti nelielā daudzumā. Tagad tā smaržojas franču un vācu sievietes," — skaidro parfimērs.

Kā īsts džentlmenis, viņš piebilst, ka nevar spriest par to, kurš smaržu tips ir labāks — amerikāņu vai franču. Katram ir savi pielūdzēji. Dažreiz, piemēram, pārdrošas un apņēmīgas sievietes tēlam franču smaržas neatbilst.

Kā neapmaldīties smaržu pasaulē

"Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Christian Dior vai Chanel izlaida vienas jaunas smaržas gadā — un tas bija notikums! Tagad ikgadus parfimērijas tirgu papildina aptuveni divi tūkstoši jauno smaržu," — turpināja parfimērs.

Kā neapmaldīties šajā smaržu pasaulē? Kā saprast, ka smaržas harmoniski saskanēs ar cilvēka tēlu? Mūsdienu sievietei parfimērijas veikalā rodas vairāk jautājumu nekā "patīk — nepatīk".

Viglazovs ir pārliecināts, ka pārāk liela izvēle ir tikpat sarežģīta, kā tās trūkums.

Saprast, ka tā ir jūsu smarža, nav grūti — ja pēc kāda laika pēc iesmaržošanās jūs to vairs nejūtat, tas ir tieši tas, ka jums vajadzīgs.

Izvēloties smaržas, uzsver speciālists, vispirms vajadzētu noskaidrot, kāds aromāts jums ir vajadzīgs — vakara vai dienas. Pēdējam ir jābūt vieglākam, un, iespējams, ar svaigu citrusaugļu ieskaņu.

"Vislabāk būs, ja citrusaugļu akordā būs greipfrūta notis. Šis aromāts vīrieša ožu ietekmē fantastiski. Sieviete izskatīsies jaunāka par pieciem gadiem!" Pēc šiem vārdiem man uzreiz iegribējās nopirkt parfīmu ar greipfrūta maģiskajām notīm.

Noslēpumains maigums

"Ja vēlaties atstāt iespaidu uz vīrieti, izvēlieties smaržas, kurās izmantotas balto ziedu notis: balto ceriņu, magnolijas, maijpuķītes smaržas. Tām jābūt pavēsām ziedu smaržām."

Daudzi vīrieši izjūt neapzinātas simpātijas pret maijpuķīšu smaržu, apgalvo parfimērs.

"Es zinu daudzus vīriešus, kas tēlo brutālus mačo, taču arī viņiem patīk šis maigais aromāts. Pačukstēšu, ka dažiem pat atvilktnē paslēpts Diora Diorissimo flakoniņš— klasisks maijpuķīšu aromāts," — Viglazovs vienmēr smaida, kad stāsta par vīriešu zemapziņas noslēpumiem.

Kā "nesaelpoties", izvēloties smaržas

Uz smaržām nekad netiek rakstīta lietošanas instrukcija. Tā tomēr noderētu, uzskata parfimērs, jo bieži mēs smaržas lietojam nepareizi.

"Ja vēlaties, lai smarža tiešām kļūtu par jūsu aromātu, tā ir jāuzklāj uz galvas matu daļas kakla zonā. Matos smarža labi saglabājas un, ķermeņa sasildīta, veido vieglu un patīkamu plīvuru.  Sajaucoties ar matu smaržu, tā veidos jūsu individuālo aromātu,"— skaidro Viglazovs.

Parfimērs atgādināja, ka, izvēloties aromātu, nevajag ostīt vairāk kā piecas vai septiņas jaunas smaržas — jūs tik un tā nevarēsiet tās izvērtēt.

"Nelīdzēs arī maltā kafija, ko piedāvā dažos parfimērijas veikalos. Cilvēka nesagatavotā oža ātri nogurst no informācijas pārpilnības. Tādā gadījumā nāksies vismaz stundu atpūsties," — secināja parfimērs.

Par mājas un svaigi ceptas maizes smaržu

Izvēloties vakara smaržas, ir ļoti svarīgi zināt, kādiem pasākumiem jūs to plānojat izmantot —  koncertzāles vai privāta pasākuma apmeklējumam vai randiņam. Tas nevar būt viens un tas pats aromāts, ir pārliecināts parfimērs.

Teātra apmeklējumam būtu jāizvēlas kāda ziedu-pūdera smarža ar vieglu muskusa noti. Taču restorānā šī smarža, iespējams, paliks nemanīta. Šeit labāk iederēsies smaržas ar pārtikas niansēm: saldo ogu, augļu, šokolādes, karameļu aromātu. Tie ir ideāli piemēroti vakaram, kurā paredzeta maltīte un, lai cik dīvaini tas neizklausītos, randiņam ar vīrieti.

"Ceļš uz vīrieša sirdi tomēr ved caur vēderu. Viņa oža un uztvere allaž labi reaģē uz uztura komponentiem smaržās," — pastāstīja parfimērs.

Starp citu, ASV pēdējos gados arvien populārāka kļūst parfimērija ar gastronomiskām smaržām: svaigas maizes, cukura, kakao, kafijas, vīna un pat pusdienu maltītes smaržu.

"Neskatoties uz visiem parfimērijas smalkumiem, mēs mīlam lietas, kas mums atgādina vienkāršas cilvēciskas vērtības — māju, siltumu, omulību, ēdienu," — piebilda speciālists.

Ziņu lente
0