Eksperts: "Maša un lācis" slikti iespaido bērnu psihi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Azerbaidžāna ir norūpējusies par dažu ārvalstu multiplikācijas filmu iespaidu uz bērnu psihi. Eksperti stāsta par to, kādas sekas tās rada. Kā piemērs tiek minēts populārs krievu multiplikācijas seriāls.

RĪGA— 2.feb, Sputnik. Azerbaidžānas Nacionālā televīzijas un radio padome iesaka vietējiem televīzijas kanāliem atteikties no ārvalstu multiplikācijas filmām ar vardarbības elementiem. Organizācija ir saņēmusi vecāku sūdzības sakarā ar to, ka nav iespējams tikt galā ar bērnu uzvedību pēc ārzemju multiplikācijas filmu noskatīšanās. Par to Sputnik Azerbaidžan paziņoja Nacionālās Televīzijas un radio padomes Ekspertīzes, programmēšanas un analīzes nodaļas vadītājs Tavakkils Dadaševs.

Viņš pauda viedokli par to, ka dažas pārraidītās multiplikācijas filmas var nodarīt ievērojamu kaitējumu bērnu emocionālajai, fiziskajai un morālajai attīstībai. Kā piemēru eksperts minēja bērnu vidū populāro multeni "Maša un lācis". Eksperts uzskata, ka tā nesatur īpaši spilgti izteiktus vardarbības elementus, taču kaitē augošās paaudzes emocionālajam stāvoklim.

"Šīs multiplikācijas filmas galvenā varone Maša pastāvīgi moka lāci, un daži bērni pēc tās noskatīšanās sāk uzvesties tāpat kā viņa," – atzīmē eksperts.

Viņš ir pārliecināts, ka visas televīzijas pārraides, kas satur vardarbības elementus, iespējams translēt tikai pēc pl.23.00. "Bērniem ir jāredz raidījumi, kas palīdz ieaudzināt viņos mīlestību, labsirdību, zinātkāri. Protams, vajadzīgas arī apmācības programmas. Piemēram, Turcijā tiek pārraidīta ļoti jauka multiplikācija "Kallio" par mazu zēnu."

Tomēr Nacionālā televīzijas un radio padome nevar vienkārši ņemt un aizliegt ārzemju multiplikāciju: "Mēs varam tikai ieteikt. Pretējā gadījumā iespējamas visai negatīvas sekas."

Eksperts uzskata, ka ārzemju multiplikāciju aizlieguma ieviešanu kavē arī vietējo alternatīvu trūkums. Nacionālo multiplikāciju uzņemšanai ir nepieciešami ievērojami finansiālie līdzekļi, turklāt azerbaidžāņu televīzijas kanāli nelabprāt uzņem speciālas pārraides bērniem. Situāciju eksperts izskaidroja: "Pārraides bērniem nenes reitingu, to laikā translētā reklāma nenes nekādu peļņu. Šajā jautājumā viņus itin labi var saprast."

Dadaševs pastāstīja, ka nesen ir notikusi konference, kurā piedalījās vietējo televīzijas kanālu pārstāvji — viņi solīja sekot Nacionālās padomes ieteikumiem.
Starp citu, psihologi mūsdienās vienbalsīgi uzstāj: nebūt ne visas multiplikācijas ir noderīgas un satur bērnam nepieciešamos pārdzīvojumus un tēlus. Tāpēc ļoti svarīgi ir neļaut bērniem bez kontroles skatīties jebkādu animācijas produkciju. Līdz trīs gadu vecumam bērniem vēl nav izveidojušās kustību pamata funkcijas. Viņi neprot vienlaikus turēt priekšmetus, kustēties, skatīties un klausīties. Tāpēc televīzijas pārraides laikā bērni pilnībā nododas ekrānā redzamajam un nereaģē uz citām skaņām vai kustībām. Vēlāk šiem bērniem iespējami attīstības traucējumi. Bērni vecumā no trim gadiem ieteicams atļaut skatīties tikai noteiktas multiplikācijas filmas un stingri kontrolēt noskatīšanās laiku.

Kā zināms, padomju laikā visas multiplikācijas filmas pirms pārraides tika stingri kontrolētas – tika pārbaudīta ikviena kadra ietekme uz bērnu, bet šodien multiplikācijas filmu var uzņemt pat neliela studija, jo nepieciešamas tikai minimālas datorprogrammu zināšanas.

Bērnu televīzijas programmu demonstrācija bez jebkādas kontroles izraisa vecāku sašutumu visā pasaulē. Interneta resursi ziņo, ka Japānā pēc multiplikācijas filmas "Pokemoni" 38.sērijas noskatīšanās vairāk nekā pieci simti bērnu tika nogādāti slimnīcā ar epilepsijas simptomiem.

Psihologs Dajanats Rzajevs pastāstīja, ka viņa konsultācijas nereti ir nepieciešamas vecākiem, kuru bērniem radušies psihes traucējumi. Vēlāk noskaidrojies, ka mazo pacientu uzvedību iespaidojušas arī agresīvas multiplikācijas filmas. Šādos gadījumos psihologs neiesaka vecākiem kategoriski aizliegt multiplikācijas, jo šāda rīcība var pat saasināt bērnu interesi. Bērni ir biežāk jāved pastaigāties, jāatrod interesanta nodarbe, kas aizņems bērnu brīvo laiku un vienlaikus iemācīs kaut ko lietderīgu.

Ziņu lente
0