Video

Entonijs Blinkens: no Klintona runu autora līdz valsts sekretāra postenim

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tonijs Blinkens, amerikāņu vadošo izdevumu reportieris, Bila Klintona runu autors, ieņem vienu no svarīgākajiem posteņiem Džo Baidena valdībā. Stāsts par valsts sekretāra karjeru – Sputnik video.

ASV jaunais valsts sekretārs Entonijs Džons Blinkens, kurš šajā postenī nomainījis Maiku Pompeo, ir dzimis Ņujorkā.

Viņš būvējia iespaidīgu karjeru žurnālistikā – vispirms reportieris The New Republic,vēlāk rakstīja par ārpolitiku virknei izdeumu, ieskaitot New York Times un Foreign Affairs.

Četrs gadus viņš bija ASV prezidenta Bila Klintona galvenais runu autors ārpolitikas jautājumos, pēc tam vēl četrus – galvenais prezidenta padomnieks attiecībās ar Eiropas, ES un NATO valstīm.

Pēc tam Blinkens uz īsu laiku pārtrauca darbu zinātniskās darbīas labad, un politikā atgriezās jau Džo Baidena komandas sastāvā. Vispirms viņš strādāja ar Baidena komandu Senātā, vēlāk, kad politiķis ieņema viceprezidenta posteni, kļuva par viņa padomnieku nacionālās drošības jautājumos.

Divus gadus Blinkens bija ASV valsts sekretāra vietnieks.

Baidena prezidenta kampaņas laikā Blinkens bija viņa galvenais padomnieks ārpolitikas jautājumos un tagad ieņēmis valsts sekretāra posteni.

Blinkenam bieži vien atgādina periodu, kad viņš ieņēma Senāta Starptautisko lietu komitejas aparāta vadītājs no Demokrātiskās partijas.

Komitejas vadītājs – pats Džo Baidens – 2002. gadā atbalstīja iebrukumu Irākā, pēc tam – militāro operāciju Lībijā, kā arī agresīvāku ASV politiku Sīrijā. Avīze Washington Post apgalvo, ka tamlīdzīgu pozīciju ieteicis ieņemt Blinkens.

Šī iemesla dēļ vairāki senatori nobalsoja pret Blinkena kandidatūru valsts sekretāra amatam. Tomēr atbalstītāju skaits bija trīskārt lielāks.

Blinkens jau ir informējis, ko uzskata par savu galveno uzdevumu jaunajā postenī – viņš vēlas atkal apsēdināt ASV pie pārrunu galda. Izskanējuši vairāki miermīlīgi izteikumi. Piemēram, neskatoties uz ASV sarežģītajām attiecībām ar Ķīnu, pēc Blinkena domām, vairākās jomās valstis var sadarboties.

"Pasaule mūs vēro, šajā pašā brīdī. Tā vēlas zināt, vai mums izdosies izārstēt mūsu nāciju. Viņi vēlas redzēt, vai mums izdosies vest līdzi ar sava piemēra spēku," Blinkens teica īsi pēc stāšanās amatā.

Iepazīstieties ar Blinkenu Sputnik Baltkrievija piedāvātajā video ierakstā.

Ziņu lente
0