Video

Etna pamodusies: Sicīlijā noticis vulkāna izvirdums

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Negaidot sarosījusies Etna. Izvirdumu pavadīja pelnu un dūmu izmeši, pazemes grūdieni un infraskaņas tremors. Varasiestādes izsludinājušas valsti brīdinājumu.

Negaidot izvirdumu sācis augstākais aktīvais vulkāns Eiropā Etna, vēsta Nacionālais ģeofizikas un vulkanoloģijas institūts Sicīlijas galvaspilsētā Katānijā.

Vulkāns sarosījās 18. janvāra naktī: vienā no krāteriem dažādos virzienos izplūda divas lavas straumes. Izvirdumu pavadīja pelnu un dūmu izmeši, pazemes grūdieni un infraskaņas tremors.

Otrdien, saskaņā ar speciālistu datiem, Etnas aktivitāte samazinājās. Eksperti atzīmēja, ka vulkāna aprises nav mainījušās, grūdieni kļuvuši vājāki, izplūdusī lava pakāpeniski atdziest. Pamanīts pelnu mākonis vairāku kilometru augstumā, kas virzās uz dienvidiem.

Etna periodiski sarosās, tāpēc ANO to iedēvējusi par desmitgades vulkānu. 1996. gadā Starptautiskā vulkanoloģijas un Zemes dzīļu ķīmijas asociācija minēja 16 vulkānus, ko vajadzētu izpētīt īpaši, jo tie rada potenciālu apdraudējumu cilvēkiem. Minētie vulkāni atrodas netālu no apdzīvotām vietām, vēsturē fiksēti lieli izvirdumi, kas nodarījuši lielu postu.

Ziņu lente
0