Video

Kijevas atstumtie: Maskavā tiesa pagarināja arestu visiem ukraiņu jūrniekiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava spēra nebijušu soli pretī Kijevai, piedāvājot atbrīvot Kerčas šaurumā aizturētos jūrnieku, taču Ukraina paradoksāli atteicās piedalīties savu pilsoņu liktenī.

Maskavas Lefortovas rajona tiesa apmierināja izmeklēšanas prasību un uz trīs mēnešiem pagarināja arestu 24 ukraiņu jūrniekiem, kuri tika aizturēti pērnā gada rudenī Kerčas šaurumā sakarā ar KF valsts robežas pārkāpšanu. Ukrainas pilsoņu tiesas process notiek slēgtā režīmā.

Ukrainas JKS kuģi "Berdjansk", "Ņikopoļ" un "Jani Kapu" 2018. gada 25. novembrī vairākas stundas veica bīstamus manevrus īslaicīgi slēgtā Krievijas akvatorijā, nereaģējot uz Krievijas kuteru un kuģu likumīgajām prasībām. Ar ieroču palīdzību Ukrainas JKS kuģi tika aizturēti, uz klāja izrādījās 24 Ukrainas karavīri, tostarp divi UDD darbinieki, kuri, saskaņā ar KF FDD datiem, koordinēja provokāciju.

KF prezidents Vladimirs Putins nosauca incidentu Kerčas šaurumā par iepriekš sagatavotu provokāciju, kuru bijušais Ukrainas vadītājs Petro Porošenko izmantoja kā ieganstu karastāvokļa ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu gaidās. Turklāt Krievijas līderis norādīja, ka KF FDD robežsargi izpildīja savu valsts robežas aizsardzības pienākumu.

Advokāts Nikolajs Polozovs paziņoja RIA Novosti, ka izmeklēšanas aktīvā stadija ir noslēgusies un visiem 24 jūrniekiem ir izvirzīta apsūdzība Krievijas Kriminālkodeksa 322. panta 3. daļas galīgajā redakcijā – nelikumīga Krievijas robežas šķērsošana organizētas grupas sastāvā. Procesa dalībnieki ķeras klāt krimināllieta materiālu izskatīšanai. Pēc Polozova sacītā, "lietā ir 20 sējumi, taču, ņemot vērā apsūdzēto un to aizstāvju skaitu, izskatīšana aizņems vismaz trīs mēnešus".

Maskava 25. jūnijā nosūtīja notas Starptautiskajam Jūras tiesību tribunālam un Ukrainas vēstniecībai, kur piedāvāja spert soli pretī Kijevai attiecībā uz arestētajiem jūrniekiem "kriminālprocesuālās likumdošanas ietvaros". Krievija piedāvāja atbrīvot arestētos apmaiņā pret rakstiskām garantijām, ka turpmāk viņi neizvairīsies no izmeklēšanas darbībām. Kijevā atbildes kārtā pieprasīja nekavējoties un bez atrunām atbrīvot jūrniekus un kuģus.

Krievijas ĀM nosauca atteikšanos apspriest līdzpilsoņu atbrīvošanu par paradoksu. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka Maskava ar šo iniciatīvu spēra nebijušu soli, taču Ukrainas varasiestādes parādīja, ka "Kijevai ir vajadzīgi nevis jūrnieki, Kijevai ir nepieciešams jūrnieku tēmas radītais troksnis". Pēc viņas sacītā, "būtība ir tajā, ka jūrnieki atrodas nevis Maskavas, bet gan Kijevas gūstā".

Ziņu lente
0