Video

Ka tik saraut saiknes ar Krieviju: Lavrovs pastāstīja par ASV lomu Gruzijas krīzē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzijā nenoklust pret valdību vērstie mītiņi, par kuru organizāciju Tbilisi apsūdzēja Krieviju. Situāciju komentēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sniedza komentārus par notikumiem Gruzijā, kur nenoklust pret valdību vērstie mītiņi. Diplomāts konstatēja, ka Gruzija kļuvusi par Rietumu ģeopolitiskās inženierijas seku kārtējo piemēru.

"Rietumu kuratori ir gatavi ignorēt ultranacionālistu patvaļu, rusofobiju, lai tikai sarautu visus Gruzijas tautas sakarus ar mūsu valsti, pārrakstītu mūsu kopīgo vēsturi. Tātad mēs aukstasinīgi novērtējam Savienoto Valstu un viņu tuvāko sabiedroto lomu pasaules arēnā," apliecināja Lavrovs.

Ministrs uzsvēra, ka pie tam Maskava ne no viena nenorobežojas un neizolējas.

"Mēs neatsakāmies no dialoga jautājumos, kuros iespējams kopējs savstarpēji izdevīgs darbs ar mērķi mazināt visai cilvēcei kopējos draudus," piebilda Lavrovs.

Protesta akcijas Gruzijā sākās pagājušajā nedēļā, ņemot vērā opozīcijas neapmierinātību ar Krievijas deputāta Sergeja Gavrilova vizīti Tbilisi, kurš ieradās, lai piedalītos Pareizticības parlamentārajā asamblejā. Pirmie protesti izvērsās nekārtībās, noveda pie liela skaita cietušo un masveida arestiem. Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili apsūdzēja Krieviju par Gruzijas sabiedrības šķelšanu, nosauca par ienaidnieku un okupantu.

Maskava norādīja, ka Zurabišvili izteikumi ir neprofesionāli, un ieteica rūpīgāk iepazīties ar situāciju. Krievijas prezidents Vladimirs Putins apturēja aviosatiksmi ar Gruziju, tūrisma operatori pārtrauca ceļojumu pārdošanu uz šo valsti.

Protestu fonā demisionēja Gruzijas parlamenta spīkeris Iraklijs Kobahidze. Viņa vietu ieņēma valdošās partijas "Gruzijas sapnis" pārstāvis Arčils Talakvadze. Akcijas Tbilisi nenorimst, lai arī kļuvušas miermīlīgākas. Tagad demonstranti pieprasa 2020.gada parlamenta vēlēšanas organizēt pēc proporcionālās sistēmas, vēlas panākt iekšlietu ministra Georgija Gaharijas demisiju, visu pirmajā mītiņā aizturēto atbrīvošanu, kā arī pieprasa sodu tiem, kuri vainīgi policijas vardarbīgajās metodēs.

Ziņu lente
0