Politika

Naudu visiem: LKS ierosina apspriest neapstrīdamo bāzes ienākumu

© Sputnik / Sergey MelkonovПокупка цветов 8 марта обходится не дёшево
Покупка цветов 8 марта обходится не дёшево - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tamlīdzīgi maksājumi dažādās Eiropas valstīs varētu sasniegt 400-800 eiro katram iedzīvotājam, tomēr nav zināms, vai būs nauda tādiem izdevumiem.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienībā turpinās parakstu vākšana pilsoniskajai iniciatīvai par neapstrīdamā bāzes ienākuma ieviešanu. Runa ir par neveiklās sociālo pabalstu sistēmas aizvietošanu pret fiksētiem maksājumiem katram iedzīvotājam, vienalga, kāds būtu viņa ienākumu līmenis, vienalga, vai viņš strādā vai ne. Dažādās valstīs tāds maksājums varētu sasniegt 400-800 eiro. Janvāra sākumā iniciatīvu bija parakstījuši vairāk nekā 1,5 tūkst. cilvēku, un šis skaits joprojām pieaug. Kopumā petīciju parakstījuši vairāk nekā 87 tūkstoši cilvēku, tomēr tās iesniegšanai Eiropas Parlamentā un Eiropas Komisijā gada laikā jāsavāc miljons parakstu. 

Статуя Роланда и Дом Черноголовых на Ратушной площади в Старой Риге, Латвия - Sputnik Latvija
Kas gaida Latviju nākamajā gadā: Dānijas bankas "šokējošas prognozes"

Latvijas Krievu savienība uzskata, ka iniciatīva ir vispusēji jāapspriež gan Latvijā, gan visas Eiropas līmenī. Aicinājumu parakstīt petīciju partija publicējusi savā lapā Facebook

"Šīs iniciatīvas priekšrocības ir acīmredzamas: Eiropa atbrīvosies no nabadzības. Cilvēki vienmēr varēs segt minimālos izdevumus, kas saistīti ar uzturu un komunālajiem maksājumiem. Valstis varēs vienkāršot sociālās palīdzības sistēmu un padarīt to lētāku, jo izgaisīs nepieciešamība pārbaudīt un uzskaitīt visus, kam šī palīdzība ir vajadzīga.

Tomēr neapšaubāmajam bāzes ienākumam ir arī acīmredzami trūkumi. Piemēram, Latvijas budžetā vairāku iemeslu dēļ tuvākajos gados nebūs līdzekļu iniciatīvas īstenošanai, bet pati naudas izmaksa bez prasības strādāt graus sabiedrības morālos pamatus, kas gadu simtiem balstījušies uz cieņas pret darbu kā pamatvērtību," uzsvēra LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Viņš uzskata, ka iniciatīva tomēr ir jāapspriež. LKS organizēs šādu diskusiju partijas nākamajā kongresā.

"Mēs aicinām visus Latvijas pilsoņus parakstīt iniciatīvu par neapšaubāmo bāzes ienākumu Eiropas Komisijas portālā. Parakstoties, mēs saprotam, ka tas vēl nav jautājuma risinājums, tomēr tas ir svarīgs solis pretī plašai sabiedriskai diskusijai.

Nākotne neatnāks rīt, ja šodien mēs to neradīsim. Pievienojieties!" aicināja Miroslavs Mitrofanovs.

Ziņu lente
0