Politika

Donalds Tramps ziņo par milzīgu krāpšanos vēlēšanās

© AP Photo / Alex BrandonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps informēja, ka valstī vērojama milzīga krāpšanās vēlēšanās un viņš ar to gatavs cīnīties.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps informēja, ka valstī vērojama milzīga krāpšanās vēlēšanās un viņš ar to gatavs cīnīties, vēsta RIA Novosti.

"Tā ir milzīga krāpšanās mūsu valstī. Mēs vēlamies, lai likums tiktu izmantots pienācīgi. Tāpēc mēs vērsīsimies ASV Augstākajā tiesā. Mēs vēlamies, lai beigtos visa balsošana. Mēs negribam, lai demokrāti pulksten 4 no rīta atrastu jaunus biļetenus un iekļautu tos sarakstā," paziņoja prezidents uzrunā no Baltā nama.

Otrdien ASV notika vispārējās vēlēšanas. Vēlētāji atdeva savas balsis par prezidentu un viceprezidentu, visi 435 Pārstāvju palātas locekļi, aptuveni trešā daļa Senāta (35 senatori), 11 štatu un divu teritoriju gubernatori, kā arī vietējās likumdošanas sapulces vairākos štatos.

ASV prezidenta vēlēšanas ir divu pakāpju process. Pirmajā posmā vēlētāji katrā štatā balso par prezidenta kandidātiem. Uzvarējušais kandidāts saņem visus elektorus no konkrētā štata. Elektoru skaits līdzinās Kongresa apgabalu skaitam štatā. Kopā ir 538 elektori atbilstoši Kongresa locekļu skaitam.

Elektoru sistēma novērš vēlēšanu otro kārtu – uzvarai atliek tikai savākt kvalificētu, nevis absolūtu balsu skaitu. Šī sistēma stiprina arī divpartiju sistēmu – dažkārt pat miljoniem balsu, kas atdotas par trešo partiju, nedod nevienu elektoru.

Трансляция дебатов кандидатов в президенты США - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts: abi prezidenta kandidāti ASV var saņemt gandrīz vienlīdzīgu elektoru skaitu

Pēc tautas balsojuma rezultātu apkopošanas elektoriem ir jāsapulcējas savos štatos 14. decembrī un jānobalso par kandidātiem tā, kā viņiem likuši vēlētāji. Jaunievēlētais Kongress sapulcēsies 2021. gada 6. janvārī. Tas apstiprinās elektoru balsojuma rezultātus. Pie tam Kongress var noraidīt kādu elektoru balsis. Kongress jau trīs reizes ir izšķīris apstrīdamu vēlēšanu rezultātus.

Tāpat iespējams, ka vēlēšanu rezultātus lems Augstākā tiesa. Ja tiks konstatēti pārkāpumi, grūtības balstu skaitīšanā vai vienkārši neliela starpība starp kandidātiem kādā štatā, neizbēgamas ir tiesvedības, kas tāpat nonāks Augstākajā tiesā.

Sistēmā paredzēti 538 elektori, tātad pastāv neliela neizšķirta rezultāta iespēja elektoru kolēģijā – 269 balsis pret 269. Šajā gadījumā prezidents jāievēl Pārstāvju palāta pēc principa "viens štats – viena balss", bet Senātam jāievēl viceprezidents, kas tajā pildīs priekšsēdētāja pienākumus.

Sakarā ar koronavīrusa pandēmiju, gandrīz visos štatos paredzēta iespēja nobalsot pa pastu un paplašināja pirmstermiņa balsošanu klātienē. Pie tam vairākos štatos balsis tiks saņemtas pa pastu arī pēc vēlēšanu dienas, tātad to aprēķins ievilksies. Jau tagad ir zināms, ka vēlēšanu rezultātu apkopošana vairākos svarīgos štatos, piemēram, Ziemeļkarolīnā un Pensilvānijā varētu aizņemt vairākas dienas.

Ziņu lente
0