Politika

Eksperts: abi prezidenta kandidāti ASV var saņemt gandrīz vienlīdzīgu elektoru skaitu

© Sputnik / Юки Ивамура / Pāriet pie mediju bankasТрансляция дебатов кандидатов в президенты США
Трансляция дебатов кандидатов в президенты США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām secinājumus izdarīt būtu pāragri, skaidrs ir tikai tas, ka Amerika, kurā jau radusies plaisa, tagad patiešām ir dziļi sašķelta divās aptuveni vienādās daļās, uzskata eksperts.

RĪGA, 4. novembris - Sputnik. ASV pašreizējais prezidents, republikānis Donalds Tramps un viņa sāncensis, demokrāts Džo Baidens var vēlēšanu rezultātā saņemt gandrīz vienādu elektoru balsu skaitu, uzskata Krievijas zinātņu akadēmijas ASV un Kanādas institūta direktors Valērijs Garbuzovs, vēsta RIA Novosti.

Трансляция дебатов Д. Трампа и Д. Байдена в США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāds ASV prezidents ir izdevīgs Krievijai?

Viņš akcentēja, ka visas vēlēšanu dienas gaitā kandidāti gāja gandrīz plecu pie pleca un mainījās vietām atbilstoši štatam.

"Jāņem vērā, ka šodien nav apkopoti visi rezultāti par balsojošajiem vai balsojušajiem. Turklāt 100 miljoni cilvēku vai pat vairāk nobalsoja pa pastu – šīs balsis pagaidām vispār nav ņemtas vērā. Tāpēc ir jāgaida, kad balsis būs saskaitītas pilnībā, un tad jāizdara kaut kādi slēdzieni. Tramps ieņem līdera vietu vairākos štatos, taču vēl nav skaidrs, ar ko beigsies šīs vēlēšanas, tur vēl skaita balsis, un nav izslēgts, ka viņš vēl var saņemt elektoru balsis. Var gadīties arī tā, ka abi saņems gandrīz vienādu skaitu elektoru balsu. To es neizslēdzu, jo Tramps aktīvi cīnās par svārstīgajiem  štatiem," teica Garbuzovs.

"Pagaidām slēdzienus izdarīt būtu pāragri, skaidrs ir tikai tas, ka Amerika, kurā jau radusies plaisa, tagad patiešām ir dziļi sašķelta divās aptuveni vienādās daļās Trampa piekritēju un pretinieku nometnēs," viņš atzīmēja.

Pie tam eskperts pieļāva, ka balsu skaitīšanas procesa fonā iespējamas nekārtības. "Tiklīdz parādīsies vairāk vai mazāk precīzi rezultāti, gaidiet atdzīvošanos ielās, tas ir acīmredzams. Pie tam, ja pasta balsis tiks skaitītas ilgi – vērtējumi liecina, ka dažādos štatos tas var ilgt nedēļu vai pat 10 dienas, es pieļauju, ka visā šai periodā būs vērojama kaut kāda vārīšanās ielās," viņš paskaidroja.

Кандидат в президенты США от Демократической партии Джо Байден - Sputnik Latvija
Medijs: aptuveni 150 cilvēku gatavo varas nodošanu Baidenam viņa uzvaras gadījumā

Saskaņā ar telekanāla Fox News prognozēm, Tramps izcīna uzvaru svarīgajos Floridas un Teksasas štatos, kā arī saskaņā ar aprēķiniem, ieņem līdera vietas Viskonsinā, Aijovā, Ohaio un palielinājis atrāvienu Pensilvānijā.

Iepriekš telekanāls prognozēja, ka Baidens nostiprinājis līdera pozīcijas, savācot 207 elektorus pret 119, kas ir Trampa rīcībā, lai arī uzvarai nepieciešami 270.

Otrdien ASV notika vēlēšanas. Tiek ievēlēts prezidents un viceprezidents, visi 435 Pārstāvju palātas locekļi, aptuveni trešā daļa Senāta (35 senatoru), 11 štatu un divu teritoriju gubernatori, kā arī vietējās likumdošanas sapulces vairākos štatos.

Ziņu lente
0