Politika

Pompeo piedraudējis ar sankcijām visiem, kas piegādās ieročus Irānai

© AP Photo / Manuel Balce CenetaГосударственный секретарь США Майк Помпео
Государственный секретарь США Майк Помпео  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo norādīja, ka noteikta konvencionālā bruņojuma piegāde Irānai pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūcijas.

RĪGA, 19. oktobris – Sputnik. ASV ir gatavas vērst sankcijas pret jebkuru personu vai organizāciju, kas veicinās ieroču piegādes, pārdošanu vai nodošanu Irānai vai izvešanu no tās, paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Iepriekš Irānas Ārlietu ministrija paziņoja, ka pret valsti ieviestais ieroču embargo vairs nav spēkā un Irāna var pārdot un pirkt bruņojumu.

Флаг посольства Исламской Республики Иран. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sankcijas pret Irānu: ASV viedoklis un nepareizais

"Noteikta veida konvencionālā bruņojuma eksports Irānai pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūciju Nr. 1929, jebkāda bruņojuma vai ar to saistīto materiālo līdzekļu iepirkumi no Irānas pārkāpj rezolūciju Nr. 1747. ASV ir gatavas izmantot savas pilnvaras, lai ieviestu sankcijas pret jebkuru personu vai organizāciju, kas materiāli veicinās konvencionālā bruņojuma piegādes, pārdošanu vai nodošanu Irānai vai no Irānas, kā arī pret tiem, kas sniedz ar bruņojumu saistītu tehnisko bāzi, finansiālo atbalstu, pakalpojumus un citu palīdzību," teikts paziņojumā, ko publicēja ASV Valsts departaments.

2015. gada jūlijā Irāna un seši starptautiskie pārrunu dalībnieki panāca vēsturisku vienošanos par Irānas atomenerģētikas ilggadējās problēmas noregulēšanu. Vairākus mēnešus ilgās diskusijas rezultātā tika pieņemts Kopīgais visaptverošais rīcības plāns, kura izpilde pilnībā atceļ pret Irānu iepriekš vērstās ANO DP, ASV un ES ekonomiskās un finansiālās sankcijas.

Cita starpā vienošanās paredzēja, ka ieroču embargo tiks atcelts piecu gadu laikā. Militārās tehnikas piegādes bija iespējamas arī pirms šī termiņa, taču vienīgi ar ANO DP atļauju.

Darījums tā sākotnējā izskatā nepastāvēja ne trīs gadus – 2018. gada maijā ASV paziņoja, ka vienpusējā kārtībā izstājas no tā un atjauno stingras sankcijas pret Teherānu.

Ziņu lente
0