Politika

Politologs: ES neatzīst vēlēšanas Baltkrievijā, tomēr par prezidentu uzskata Lukašenko

© Foto : из архива автораИсполнительный директор Международной мониторинговой организации CIS-EMO Станислав Бышок
Исполнительный директор Международной мониторинговой организации CIS-EMO Станислав Бышок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele nevēlas atzīt vēlēšanu leģitimitāti Baltkrievijā, tomēr atzīst Aleksandru Lukašenko par Baltkrievijas faktisko prezidentu, ar ko nepieciešams dialogs.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Lietuva un Ukraina uzskata, ka Baltkrievijā jāorganizē jaunas "godīgas un demokrātiskas prezidenta vēlēšanas EDSO uzraudzībā", paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pēc tikšanās ar Ukrainas līderi Vladimiru Zeļenski.

Lietuva un Polija demonstrē lielāko rosību, komentējot situāciju Baltkrievijā, un tagad tām pievienojusies Ukraina, konstatēja Starptautiskās monitoringa organizācijas direktors, politiskais analītiķis Staņislavs Bišoks.

"Pati ideja par to, ka nākamajām vēlēšanām Baltkrievijā jānotiek ar parlamentāro novērotāju maksimālu piedalīšanos, ir pieņemama un iederas republikas gaidāmās konstitucionālās reformas kontekstā. Taču Lietuvas un Ukrainas amatpersonas bieži izsakās par Baltkrieviju nediplomātiskā, apsūdzošā tonī un pat mazliet pazemojoši attiecībā pret pašreizējo prezidentu," Bišoks konstatēja sarunā ar Sputnik Latvija.

Analītiķis norādīja, ka Eiropas Savienība oficiāli uzskata, ka vēlēšanas Baltkrievijā nebija leģitīmas, tomēr, no otras puses, nenosauca par prezidentu Svetlanu Tihanovsku.

"Briseles pamatlīnija ir tāda, ka, neatzīstot vēlēšanu leģitimitāti, tā atzīst Aleksandru Lukašenko par faktisko prezidentu, ar kuru jāturpina dialogs," secināja Sputnik sarunbiedrs.

Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Intervija
Lukašenko par protestiem, automāta nēsāšanu un pirmstermiņa vēlēšanām

Eiropas Savienība plāno ieviest sankcijas pret 31 Baltkrievijas amatpersonu, kas, pēc Briseles domām, esot saistīti ar prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikāciju. Avots uzskata, ka Lukašenko ES sankciju sarakstā neiekļūs. Vienlaikus Baltijas valstis ar līdzīgiem ieganstiem uz 5 gadiem aizliegušas iebraukšanu 30 Baltkrievijas pilsoņiem, kuru vidū ir arī esošais prezidents.

Baltkrievijā jau gandrīz mēnesi turpinās protestu akcijas, kuru gaitā aizturēti vairāk nekā 7 tūkstoši cilvēku, vairāki simti cietuši, trīs gājuši bojā. Opozīcija neatzina prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurās, pēc CVK datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu.

Akciju dalībnieki aicina organizēt atkārtotu balsošanu un izveidojuši opozīcijas Koordinācijas padomi ar mērķi "pārņemt varu". Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu, jo saskata apdraudējumu Baltkrievijas valstiskumam. Varasiestāžu rīcībā esošā informācija liecina, ka trīs KP pārstāvji naktī mēģinājuši izbraukt uz Ukrainu.

Ziņu lente
0