Politika

Lojalitāte partijām krītas: kā iedzīvotāji izvēlas, par ko balsot

© Sputnik / Sergey MelkonovВыборы в Сейм Латвии
Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvien mazāks skaits iedzīvotāju ir stabils kādas konkrētas partijas elektorāts, daudz vairāk ir to, kas maina savas simpātijas vai izvēlas "mazāko ļaunumu".

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Mazāk nekā piektā daļa Latvijas iedzīvotāju katrās vēlēšanās balso par vienu un to pašu partiju, turklāt pēdējo septiņu gadu laikā rādītājs nopietni samazinājies, parādīja pētījumu centra SKDS aptauja. Rezultātus savā lapā Twitter publicējis centra direktors Arnis Kaktiņš.

"Kopš 2013. gada politiskajām partijām lojālo vēlētāju īpatsvars visu balsstiesīgo vidū ir samazinājies no 26% līdz 19%. Izsakot citiem vārdiem: patlaban tikai apmēram katrs piektais balsstiesīgais apgalvo, ka ir lojāls pret kādu no partijām. 4/5 nebūtu uzskatāmas par lojālām," pastāstīja Kaktiņš.

Septiņu gadu laikā paaugušās citas vēlētāju grupas. No 28% līdz 32% pieaudzis cilvēku skaits, kuru simpātijas mainās no vienām vēlēšanām līdz otrām un katru reizi balso par to partiju, kas viņam patīk vislabāk. No 25% līdz 26% pieaudzis to cilvēku skaits, kuri mēģina no piedāvātajiem variantiem izvēlēties "mazāko ļaunumu" – partiju, kas nodarīs sabiedrībai mazāko kaitējumu.

Mazliet (no 20% līdz 22%) vairāk ir to, kuri nevar konkrēti atbildēt uz jautājumu par piederību kādai no vēlētāju grupām, vai principiāli nepiedalās vēlēšanās.

Iepriekš vēstīts, ka šogad Latvijā vasara būs karsta, lai arī šajā periodā politiskā dzīve parasti sastingst. Šoreiz partijas sākušas aktīvi gatavoties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, kas ieplānotas 29. augustā.

Ziņu lente
0