Politika

ASV Valsts departaments publicēja paziņojumu par PSRS Baltijas valstu "okupāciju"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasФлаг Соединенных Штатов Америки
Флаг Соединенных Штатов Америки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Amerikas valsts sekretāra un dažu Eiropas ministru versiju, Baltijas valstis tika nelikumīgi "anektētas".

RĪGA, 9. maijs – Sputnik. ASV Valsts departaments Otrā pasaules kara beigu 75. gadadienas gaidās publicējis savstarpēju paziņojumu, kurā teikts par nelikumīgu Padomju Savienības Baltijas valstu "okupāciju", vēsta Sputnik Lietuva.

Paziņojumu sastādījuši ASV valsts sekretārs un Baltijas valstu, Polijas, Bulgārijas, Čehijas, Ungārijas, Rumānijas un Slovākijas ārlietu ministri.

Депутаты Нацблока Рихардс Колс, Райвис Дзинтарс и Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Politika
"Patiesā vēsture" Orvela stilā: Saeima pieņēma Uzvaras dienu nomelnojošu rezolūciju

Paziņojumā tiek apgalvots, ka laikā, kad 1945. gada maijs pielika punktu Otrajam pasaules karam Eiropā, tas neatnesa brīvību visai Eiropai.

"Kontinenta centrālā un austrumu daļa palika komunistisko režīmu varā gandrīz 50 gadus. Baltiju nelikumīgi okupēja un anektēja, un Padomju Savienība izmantoja dzelzs varu pār citām nebrīvē turētajām nācijām, izmantojot apspiedošo militāro spēku, represijas un ideoloģisko kontroli," teikts dokumentā.

Tāpat dokumentā tiek atzīmēts, ka valstis kopīgi strādā pie spēcīgas un brīvas Eiropas izveidošanas.

"Nākotnei ir jābalstās uz vēstures faktiem un taisnīguma attiecībā uz totalitāro režīmu upuriem. Mēs esam gatavi dialogam ar visiem, kas ir ieinteresēts šo principu īstenošanā. Vēstures notikumu pārvaldīšana, kuri noveda pie Otrā pasaules kara un Eiropas sadalīšanas pēc kara, ir nožēlu raisošas vēstures falsifikācijas pūles," sacīts dokumentā.

Iepriekš Lietuvā tika sastādīta rezolūcija, kurā apgalvots, ka 1939. gada Molotova-Ribentropa pakta starp nacistisko Vāciju un Padomju Savienību mērķis bija "iznīcināt Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu valstiskumu".

Tāpat rezolūcijā tika nosodīta "dezinformācija" no Krievija puses attiecībā uz Molotova-Ribentropa pakta "attaisnošanu" un skanēja aicinājums Eiropas Parlamentam, citu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu parlamentiem, starptautiskajām organizācijām "nesamierināties un kopīgiem spēkiem pretoties vēstures revizionismam un dezinformācijai" no Krievijas puses.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latvija var atļauties ignorēt realitāti

Taču VFR ĀM vadītājs Haiko Māss nosauca par "nekrietniem" centienus pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi, atgādinot, ka to iesāka tieši nacistiskā Vācija, savukārt centieni pārlikt vainu uz citām valstīm tikai un vienīgi sašķeļ Eiropu.

Tāpat viņš uzsvēra, ka tie, kas sēj šaubas un uzspiež citām tautām noziedznieka lomu, tie ceļ netaisnību upuriem un instrumentalizē vēsturi.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova atzīmēja, ka Māsa vārdi novelk svītru zem centieniem kaut ko izskaidrot rietumu partneriem. Pēc viņas sacītā, daži no viņiem pat tādos piemiņas datumos cenšas sagrozīt vēsturi, nolikt priekšgalā politiskos mērķus un izvirza Krievijai savā melīgumā un liekulībā baisas pretenzijas.

Virzīšanās pie vēstures pārrakstīšanas

Pēc PSRS sabrukuma Baltijas varasiestādes regulāri rīko vajāšanas akcijas pret tiem, kas nepiekrīt šo valstu oficiālajai pozīcijai saistībā ar "padomju okupāciju". Tāpat Baltijas republiku vadība rosina rusofobisku politiku, pakļaujot sabiedriskai nosodīšanai tos, kas pozitīvi atsaucas par šo valstu padomju pagātni.

Политолог и аналитик Дмитрий Ермолаев. - Sputnik Latvija
Eksperts: Bordāns karantīnā noteikti negarlaikojas - jau Latviju padarījis par PSRS donoru

Krievija uzsvēra, ka Baltijas republikām nav tiesiska pamatojuma kaut ko pieprasīt, un nosauca viņu pretenzijas attiecībā uz "padomju okupāciju" par absurdām.

Tāpat Maskava ne reizi vien paziņojusi, ka Baltijas valstu pievienošanās PSRS 1940. gadā nebija pretrunā ne ar vienu tā laika starptautisko tiesību pantu. Starp valstīm nenotika militārs konflikts, savukārt vietējās varasiestādes neaizliedza padomju karaspēkiem ienākt Baltijas republiku teritorijā un pauda acīmredzamu piekrišanu. Turklāt padomju periodā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā darbojās nacionālās varas iestādes.

Krievijas varasiestādes vairākas reizes paziņojušas, ka atsevišķas Eiropas valstis cenšas pārrakstīt vēsturi. Prezidents Vladimirs Putins atzīmēja, ka KF ir pienākums nodrošināt patiesības saglabāšanu par Lielo Tēvijas karu un pretoties tās vēstures falsifikācijas centieniem.

Ziņu lente
0