Politika

Tas ir neētiski: Jurašu palūdza nepiedalīties ģenerālprokurora izvēlē

© Foto : портал "Gorod.lv"Юрис Юрашс
Юрис Юрашс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jura Juraša dalība Tieslietu padomē, kura izvēlēsies jauni ģenerālprokuroru, nepārkāpj Interešu konflikta likumu.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) neiesaka Saeimas deputātam Jurim Jurašam (Jaunā konservatīvā partija, JKP) piedalīties jaunā ģenerālprokurora atlasē ētisku apsvērumu dēļ, vēsta Latvijas Televīzija.

Pēc neveiksmīgā mēģinājuma nocelt no amata esošo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, JKP panāca likuma grozījumu ieviešanu, kas liek rīkot konkursu ģenerālprokurora amatam. Pieteikumus dalībai konkursā iesnieguši astoņi pretendenti. To vidū ir pieci prokurori – Armīns Meisters, Juris Juriss, Jānis Ilsteris, Alēns Mickevičs un Uvis Kozlovskis, kā arī viens tiesnesis – Rīgas Apgabaltiesa Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētājs Jānis Stukāns.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Politika
Politoloģe: tranzītā problēmas, naudas nav, bet Kariņam viss ir vienalga

Pirmo reizi savu kandidātu Saeimā izvirzīs Tieslietu padome, nevis Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Tieslietu padomē sastāv 15 cilvēki, tai skaitā arī pats Kalnmeiers. Saeimas apstiprināšanai izvirzīs kandidātu, kurš iegūs vismaz astoņas balsis.

Deviņi no 15 Tieslietu padomes locekļiem ir tiesneši, tai skaita arī Stukāns, kurš balotējas ģenerālprokurora amatam. Tiesa, viņš paziņoja Latvijas Televīzijai, ka lēmuma pieņemšanā nepiedalīsies.

Vērtēšanas procesā piedalīsies arī Jurašs, kurām Ģenerālprokuratūra iepriekš izvirzīja apsūdzību par valsts noslēpuma izpaušanu. Taču KNAB iesaka Jurašam nepiedalīties balsojumā ētisku apsvērumu dēļ.

"Tas, ka ģenerālprokurora amata kandidātus vērtētu Tieslietu padomes loceklis J. Jurašs, kuram apsūdzību uztur Ģenerālprokuratūra, neradīs interešu konfliktu Likuma izpratnē, ja vien kāds no kandidātiem nav J. Juraša radinieks vai darījumu partneris. J. Juraša piedalīšanās ģenerālprokurora amata kandidātu vērtēšanā var radīt šaubas par J. Juraša kandidātu vērtējuma objektivitāti un neitralitāti, līdz ar to biroja ieskatā J. Jurašam ētisku apsvērumu dēļ no ģenerālprokurora amata pretendentu vērtēšanas vajadzētu atturēties," paziņoja KNAB.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Tiesneši: Saeima un valdība ignore tiesu varu

Tiesa, pats Jurašs neko neētisku šajā situācija nesaskata:

"Šajā gadījumā es gribu teikt, ka jebkurš prokurors ir patstāvīgs savā lēmuma pieņemšanā, un es absolūti šīs lietas nesasaistu. [...] Es neredzu nevienu pašu iemeslu, kāpēc es nevarētu piedalīties ģenerālprokurora atlasē," paziņoja viņš.

Tieslietu padome ķersies klāt kandidātu vērtēšanai, kad par viņiem tiks saņemts pozitīvs slēdziens no Satversmes Aizsardzības biroja puses.

Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11. jūlijā.

Ziņu lente
0