Politika

Ventspili un Jelgavu neapvienos ar novadiem

© Sputnik / Sergey MelkonovВ одни ворота
В одни ворота - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Traktoru protesti" iedarbojās – Jelgava, Jelgavas novads un Ozolnieku novads saglabās patstāvību.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija nolēmusi neapvienot Ventspili ar Ventspils novadu un Jelgavu ar Jelgavas novadu, vēsta Novaja.lv.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Politika
Diskusijas ir liekas: kāpēc Pūce nevēlas atlikt novadu reformu

Saskaņā ar komisijas lēmumu, pēc administratīvi teritoriālās reformas Ventspilij, Ventspils novadam, Jelgavai un Jelgavas novadam būs atsevišķu pašvaldību statuss. Jelgava saglabās esošās robežas, savukārt Jelgavas novada sastāvā iekļaus arī Ozolnieku novadu.

Tādējādi, 119 pašvaldību vietā administratīvi teritoriālās reformas rezultātā paliks 42.

Iepriekšējais komisijas lēmums par Jelgava apvienošanu ar Jelgavas un Ozolnieku novadu izraisīja sašutuma vilni pilsētā. Sākumā pikets pret novadu reformu notika Briselē, savukārt pēc tam protestētāji iekāpa traktoros un devās Rīgas virzienā.

Pēc tam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sāka atkāpties un piedāvāja piešķirt valstspilsētu statusu Daugavpilij, Jelgavai, Jēkabpilij, Jūrmalai, Liepājai, Rēzeknei, Rīgai, Valmierai un Ventspilij (iepriekš bija paredzēts, ka valstī paliks tikai piecas republikas nozīmes pilsētas, kuru vidū nebija Jelgavas un Ventspils).

Mierīgie iedzīvotāji un buldozeri: kā zemnieki protestēja pret novadu reformu  - Sputnik Latvija
Video
Mierīgie iedzīvotāji un buldozeri: kā zemnieki protestēja pret novadu reformu

Tāpat komisijas locekļi atbalstīja prezidenta Egila Levita piedāvājumu, kurš paredz, ka valdība līdz 31. decembrim iesniegs Saeimai likumprojektu par vietējo kopienu tiesībām ievēlēt savus pārstāvjus, kuru kompetencē būs vietējas nozīmes jautājumi.

Turklāt komisija atbalstīja Ulbrokas novada pārdēvēšanu Ropažu novadā.

Pašlaik komisija ir izskatījusi aptuveni trešo daļu piedāvājumu, kas tika iesniegti administratīvi teritoriālās reformas likumprojekta galīgajai izskatīšanai.

Ziņu lente
0