Politika

Melu ziņa no premjera: OIK atcelšana nogremdēs "Latvenergo"

© Sputnik / Sergey Melkonov5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро
5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KPV LV "slepkavīgais" likumprojekts nogremdēs "Latvenergo", bet maksāt tik un tā nāksies nodokļu maksātājiem.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Rets gadījums Saeimā: viena no valdošajām frakcijām – KPV LV – bez brīdinājuma, nesaskaņojot rīcību ar koalīcijas partneriem, iesniegusi "slepkavīgu" likumprojektu, vēsta avīze "Segodņa".

Atgādināsim, ka runa ir par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz faktiski atcelt elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK) tās pašreizējā izskatā.

Atcelt noziedzīgās dotācijas

Dokumenta autori iesaka pārtraukt "virskompensācijas" par elektroenerģijas iepirkumu no koģenerācijas stacijām. Turpmāk no tā saucamajiem atjaunojamajiem resursiem iegūtā elektroenerģija tiks apmaksāta uz biržas cenu pamata.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņu sarūgtināja Nemiro mēģinājums atcelt OIK

Pēc KPV LV deputātu un ekoomikas ministra Ralfa Nemiro aprēķiniem, tas ļaus, pirmkārt, likvidēt nodokļu maksātāju segto milzīgo dotāciju kaitīgo sistēmu, otrkārt, ļaus vismaz par 15% samazināt elektroenerģijas rēķinus.

Jā, piedāvātais variants cīņai ar OIK pagaidām vēl izskatās negatavs un pusratā pamests – pilnīga atteikšanās no koģenerācijas staciju subsidēšanas sistēmas nav paredzēta. Turklāt, likumprojekta autori "aizmirsuši" norādīt laiku, kad likumprojektam jāstājas spēkā – šogad, nākamgad vai pēc pieciem gadiem?

Ja tas stāsies spēkā šogad, domājams, jāparedz pārejas periods. Pretējā gadījumā gaidāmi simtiem prasību no kompānijām, kas uzskatīs sevi par cietušajiem. Un par zaudētajām prasībām maksāsim mēs, nodokļu maksātāji.

No slēptā nodokļa neatteiksies

Taču premjerministru Krišjāni Kariņu satrauc ne tikai iespējamās tiesu prasības, bet arī "Latvenergo" liktenis – tas varot būt visai traģisks.

Латвийские шпроты выживают в трудных экономических условиях - Sputnik Latvija
Lai izdzīvotu, vajadzīgs eksports, vajadzīga Krievija: vai rūpniecībai Latvijā ir nākotne

Intevijā LTV1 Ministru prezidents atgādināja, ka dotācijas ar OIK starpniecību saņem arī "Latvenergo". "Ja Saeima šo šādā veidā pieņemtu, tad tur būtu ļoti daudz seku, bet es vēlos norādīt tikai uz vienu. Uzņēmums "Latvenergo" ir OIK saņēmējs. Ja to atņemtu, tad nodokļu maksātāji stājās vietā un mēs tāpat turpinām maksāt, vai arī, ja mēs to nedarām, tad "Latvenergo" faktiski bankrotē," uzsvēra premjers.

Pati OIK sistēma tās pašreizējā izskatā ir netaisnīga un lielā mērā nelikumīga, jo 2018.gadā tā strādāja bez Eiropas Komisijas atļaujas.

Ar šīs milzīgās afēras palīdzību no Latvijas nodokļu maksātāju kabatām izvilkti vairāk nekā 2 miljardi eiro! OIK ir atņēmusi konkurētspēju Latvijas atlikušajai rūpniecībai, bet elektroenerģijas cenas kļuvušas astronomiskas pat salīdzinājumā ar tādām bagātām valstīm kā Vācija un Francija.  Taču acīmredzams, ka varasvīri diezin vai pilnībā atteiksies no šī faktiski slēptā nodokļa no fiziskām un juridiskām personām.

Tāpēc rodas iespaids, ka Tautsaimniecības komisijai nodoto likumprojektu valdošie deputāti centīsies nolikt putekļainākajā plauktiņā – marinēs to pēc iespējas ilgāk un mēģinās mainīt līdz nepazīšanai.

Trīs klases un deju kursi

Sociālo tīklu apmeklētāji veltīja virkni komentāru premjera viedoklim un indīgi atzīmēja, ka "bez OIK "Latvenergo" bankrotēs" – tā esot labākā dienas tēze.

​"Krišjāni Kariņ, tiešām, bez OIK Latvenergo bankrotēs? Tad taisām to bodi ciet un dodam vietu jaunam spēlētājam!! Nav tautai jāapmaksā jūsu shēmas!" rakstīja Jānis Osmucnieks.

Vienlaikus daži sociālo tīklu lietotāji atzīmēja, ka, neskatoties uz neapmierinātību ar pašreizējo koalīciju, ko it kā caurcaurēm lobējuši OIK sposori, cilvēki joprojām ies par to balsot.

​Tāpat par premjeru pasmējās Ainārs Ābele. "Izglītība šim laikam tikai 3 klases un deju kursi..." viņš uzrakstīja.

Ziņu lente
0