Politika

Politologs paskaidroja, kāpēc "Saskaņa" Rīgā distancējusies no latviešiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālais aspekts, tostarp arī krievu skolu jautājums pašreizējā vēlēšanu kampaņā Rīgā "Saskaņai" būs daudz svarīgāks, atzīmēja politologs Kristiāns Rozenvalds.

RĪGA, 29.februāris – Sputnik. Partija "Saskaņa" pieteikusi savu kandidātu Rīgas mēra postenim un saraksta līderi Rīgas domes vēlēšanām. Šo vietu ieņēmis krievu skolu aizstāvis Konstantīns Čekušins.

Jaunā līdera kandidatūra apstiprina, ka "Saskaņa" Rīgā pievērsusies krievvalodīgajiem vēlētājiem, intervijā Sputnik Latvija konstatēja latviešu politologs Kristiāns Rozenvalds.

"Rīgā "Saskaņa" apvienoja ne tikai krievvalodīgos, kuri bija gatavi balsot par tās idejām, partijai bija arī uz latviešu publiku orientēti piedāvājumi. Tagad "Saskaņa" ir nolēmusi, ka nav jēgas balstīties uz mazo latviešu elektorāta daļu, labāk pievērst uzmanību partijai uzticīgajiem Rīgas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Viņi apstiprina savu kursu, izvirzot jauno līderi," pauda viedokli Rozenvalds.

Viņš atzīmēja, ka no matemātiskā viedokļa partija rīkojas pareizi. Turklāt, pēc politologa vārdiem, "Saskaņas" krievvalodīgais elektorāts ir noguris no partijas dažādajiem kompromisiem nacionālajā jautājumā – vajadzēja "būt pieklājīgiem" pret latviešu vēlētājiem.

Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Ko vēlaties, tikai ne Čekušinu: politologs nedod "Saskaņai" cerību uz Rīgas mēra posteni

"Nacionālais jautājums, tostarp arī izglītības kontekstā, šajā vēlēšanu kampaņā būs daudz aktuālāks nekā citi. Izvirzot tādu līderi, kā Čekušins, "Saskaņa" diezin vai mainīs viņa pozīciju. Būtu dīvaini cerēt, ka viņš runās nevis par nacionālajām skolām, bet gan par trolejbusiem, tramvajiem un kokiem ap kanālu. Tā nebūs, citādi "Saskaņai" vajadzētu izvēlēties citu cilvēku," paskaidroja Rozenvalds.

Eksperts atgādināja, ka "Saskaņa" strādāja Rīgā arī pirms Nila Ušakova. "Nav tā, ka viņš būtu atnācis un visu paveicis, - gluži pretēji, partija viņu pacēla. Pilnīgi iespējams, ka tas atkārtosies ar jauniem cilvēkiem," piebilda Rozenvalds.

Rīgas domes atlaišanas likums paredz, ka galvaspilsētas pašvaldības ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī – pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem kopš likuma stāšānās spēkā.

Розенвалдс объяснил, почему "Согласие" в Риге отстранилось от латышских избирателей
Ziņu lente
0