Politika

KF vēstnieks pastāstīja par Latvijas prezidenta vizītes perspektīvām Maskavā 9. maijā

© Sputnik / Sergey MelkonovПосол РФ в Латвии Евгений Лукьянов
Посол РФ в Латвии Евгений Лукьянов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs pastāstīja, kā šodien Latvijā uztver vairākus sarežģītus vēsturiskos aspektus abu valstu savstarpējās attiecībās.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Latvija ieņem konstruktīvu pozīciju robežu jautājumā, atšķirībā no Igaunijas, jautājumu par "padomju okupācijas" zaudējumiem, drīzāk, cilā atsevišķi politiķi, pastāstīja  Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs intervijā RIA Novosti. Pēc viņa domām, jautājumus par kopīgās pagātnes sarežģītajiem jautājumiem labāk risināt vēsturnieku komisijas ietvaros. Tāpat viņš pastāstīja, vai ir iespējams, ka kāds no Latvijas politiķiem varētu ierasties Maskavā 9. maijā.

Посол России в Литве Александр Удальцов, архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks Lietuvā ieteicis Nausēdam zāles pret rusofobiju

Iepriekš Igaunijas Ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka Tallinai esot tiesības pieprasīt no Krievijas kompensāciju par "padomju okupācijas" zaudējumiem, atzīmējot, ka apspriedis šo tēmu ar kolēģiem no Latvijas un Lietuvas.

Diplomāts norādīja, ka "attiecībām uz runām par kaut kādām kompensācijām par "padomju okupāciju", kas šeit dažkārt izskan no atsevišķu politiķu un sabiedrisko darbinieku puses, Krievijas viedoklis paliek nemainīgs: mēs nepieņemam ne pašu jēdzienu "padomju okupācija", ar ko cenšas aizvietot Eiropas tautu atbrīvošanu no "brūnā mēra", ne Krievijai izvirzītās pretenzijas, mākslīgas un juridiski bezjēdzīgas".

Viņš konstatēja, ka ar jautājumiem par padomju pagātnes sarežģītajiem aspektiem labāk vērsties pie Krievijas un Latvijas vēsturnieku komisijas, atjaunot tās darbu, depolitizēt diskusiju un atgriezt to akadēmiskajā gultnē.

"Starp citu, tādu pašu domu nesen izteica arī mans kolēģis, Latvijas vēstnieks Krievijā (Māris Riekstiņš – red.)," piebilda Lukjanovs.

Turpinot šo tēmu, Lukjanovs atzīmēja Latvijas valdības konstruktīvo pozīciju, salīdzinājumā ar Igauniju, jautājumā par pierobežu sadarbību ar Krieviju.

"Laikā, kad no Tallinas periodiski izskan kaut kādas teritoriālas pretenzijas pret Krieviju, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šī gada sākumā apstiprināja, ka jautājums par Krievijas un Latvijas valsts robežām ir noregulēts pilnībā. Stājušies spēkā noslēguma dokumenti par demarkāciju, tiek izstrādāts līgums par robežas režīmu," teica Lukjanovs.

Jautāts, vai kāds no Latvijas politiķiem plāno apmeklēt Maskavu Uzvaras dienas svinībās, diplomāts paziņoja, ka "pagaidām neesam saņēmuši informāciju par Latvijas vadības vēlmi apmeklēt 9.maija Uzvaras parādi Maskavā".

Ziņu lente
0