Politika

Zaļo un zemnieku savienība saņems naudu, bet Latvijas Krievu savienība – nē

© Sputnik / Sergey MelkonovРеконструкция форсирования Киш-озера советскими войсками в день 75-годовщины освобождения Риги от немецко-фаштстских захватчиков. Мирослав Митрофанов и Татьяна Жданок.
Реконструкция форсирования Киш-озера советскими войсками в день 75-годовщины освобождения Риги от немецко-фаштстских захватчиков. Мирослав Митрофанов и Татьяна Жданок. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas pret Ventspils mēru nav likušās šķēršļus ar viņu saistītajai Zaļo un zemnieku savienībai saņemt valsts finansējumu.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) publicēja ziņas par politisko partiju finansējumu.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Aivars Lembergs aicina premjeru atbildēt par sankcijām pret viņu

Saskaņā ar jauno Politisko partiju finansēšanas likumu, partija "Saskaņa" sekojošo četru gadu laikā saņems 800 tūkstošus eiro gadā, KPV LV – 643 369 eiro, Jaunā konservatīvā partija - 626 420,5 eiro, "Attīstībai/Par!"- 586 964 eiro, Nacionālā apvienība - 557 129 eiro, Zaļo uz zemnieku savienība (ZZS) - 489 163,5 eiro, "Jaunā Vienotība" - 416 535,5 eiro, Latvijas Reģionu apvienība - 169 371,5 eiro, Latvijas Krievu savienība - 136 336 eiro, partija "Progresīvie" - 106 203,5 eiro.

ZZS saņemts valsts finansējumu, neraugoties uz to, ka sadarbojas ar partiju "Latvijai un Ventspilij", ko pārstāv Ventspils mērs Aivars Lembergs, pret kuru ir ieviestas ASV sankcijas.

KNAB izanalizēja, vai sankcija izplatās uz ZZS, un nonāca pie secinājuma, ka patlaban nav nekāda tiesiska pamatojuma neizmaksāt partijai valsts finansējumu.

Taču, kā norāda KNAB, ZZS savā darbībā ir jāievēro ierobežojumi, ko paredz ASV Valsts kases Ārzemju aktīvu pārvaldes kontroles (OFAC) sankcijas, starptautiskie likumi un Latvijas likums par sankcijām.

Savukārt KNAB pieņēma lēmumu neizmaksāt LKS piešķirto finansējumu uz partijas norādīto kontu, jo tas ir atvērts Latvijā nereģistrētā kredītiestādē. Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7.1. pantu, lai iegūtu valsts budžeta finansējumu, politiskajai partijai ir jāatver atsevišķs konts Latvijā reģistrētā kredītiestādē.

Коррупция - Sputnik Latvija
Vai godīgumu var nopirkt: pie kā novedīs partiju budžeta finansējuma izaugsme

Atzīmēsim, ka pēc ABLV bankas slēgšanas, kur LKS bija norēķinu konts, visas kredītiestādes valstī vienkārši atsaka partijai jauna konta atvēršanā. Pēc partijas līdzpriekšsēdētāja Miroslava Mitrofanova sacītā, viņi ir vērsušies visās Latvijas bankās, taču visur saņēma atteikumu, turklāt bez iemeslu skaidrojuma.

"Mazākas bankas vispār nesniedza nekādu atbildi, vienkārši atsakot mums konta atvēršanā. Savukārt vislielākās bankas sniedza rakstisku atbildi, taču nekādas argumentācijas, pamatojoties uz ko šāds lēmums ir pieņemts, tajā nebija," pastāstīja viņš sarunā ar Sputnik Latvija.

Beigās partijai izdevās atvērt kontu ārzemēs, taču saņemt tajā likumā noteikto naudu tā nevarēs KNAB aizlieguma dēļ.

Ziņu lente
0