Politika

Sodīja neatbilstoši likumam: kādēļ tiesa diviem deputātiem atļāvusi atgriezties Saeimā

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parlamentam nāksies ne vien pielaist pie darba Jurašu un Zakatistovu, bet arī tikt skaidrībā, kas ierakstījis Saeimas Kārtības rullī punktus, kuri ir pretrunā ar Satversmi.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Pēc gandrīz gada noskaidrojās, ka divus Saeimas deputātus, kuriem bija aizliegts piedalīties parlamenta darbā, sodīja neatbilstoši likumam. Attiecīgu lēmumu 23. decembrī pieņēma Satversmes tiesa.

Runa ir par Juri Jurašu no Jaunās konservatīvās partijas un Ati Zakatistovu no KPV LV. Tā, 2019. gada 31. janvārī pret Jurašu, un 6. jūnijā pret Zakatistovu tika piemēroti ierobežojošie pasākumi saistībā ar pret viņiem ierosinātajām krimināllietām (Jurašs tiek apsūdzēts konfidenciālas informācijas izpaušanā, Zakatistovs – krāpšanā). Parlaments izdeva abus šos deputātus kriminālvajāšanai, un viņiem tika aizliegts piedalīties sēdēs. Arī algas ziņā viņi cieta zaudējumus – kopš aizlieguma spēkā stāšanās brīža un līdz tiesas lēmuma viņi saņēma pusi no deputāta darba algas.

Суд, правосудие - Sputnik Latvija
"Nevarēja izsist kontraktus no Krievijas": LDz korupcijas lietas detaļas

Pirmdien, 23. decembrī, Satversmes tiesa paziņoja lēmumu: ar likumu kriminālvajāšanai izdotajiem deputātiem nevar aizliegt strādāt Saeimā un saņemt algu pilnā apmērā. Lēmums, kurš tika pieņemts vadoties pēc Saeimas Kārtības ruļļa, ir pretrunā ar Satversmi.

Satversmes tiesa norāda, ka, saskaņā ar Satversmi, "Saeimu veido simts tautas pārstāvji", un katrs skaitās nevainīgs līdz brīdim, kamēr viņa vaina netiek atzīta tiesiskā ceļā. Turklāt "ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu". Saskaņā ar tiesas lēmumu, "Saeima ir tiesīga noteikt tādu savu iekšējo darba kārtību, tostarp ierobežojumus Saeimas deputātiem, kas vislabāk nodrošinātu Saeimas efektīvu funkcionēšanu, tomēr deputāta tiesību ierobežojumiem jāatbilst vispārējiem tiesību principiem".

Savukārt normas par aizliegumu deputātiem piedalīties Saeimas darbā ir Satversmē noteiktās nevainīguma prezumpcijas pārkāpums.

Aizliegums Jurim Jurašam piedalīties parlamenta darbā tika atcelts kopš tiesas sprieduma paziņošanas brīža.

Komentējot šo lēmumu, Juris Jurašs paziņoja: "Šis spriedums ir apliecinājums tam, ka, lai arī pamazām, tomēr pakāpeniski tiesiskā situācija Latvijā uzlabojas." Tāpat deputāts paziņoja, ka, atgriežoties pie darba Saeimā, viņš tuvākajā laikā gatavojas "nākt ar priekšlikumiem azartspēļu ierobežošanas jomā".

Голосование в Сейме - Sputnik Latvija
Nepiesedza: Saeima pieņēma lēmumu par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai

Atis Zakatistovs paziņoja, "ka Satversmes tiesas lēmumi nav jāvērtē, bet ir jāpieņem un jāpilda". Viņš paziņoja, ka nolēmums ļaus viņam no jauna pilntiesīgi piedalīties parlamenta darbā.

Var nešaubīties, ka "izdoto" deputātu atgriešanās izraisīs noteiktu reakciju Saeimā. Pati par sevi tā met ēnu likumprojektu kvalitātei, kurus izdod Saeima. Šajā gadījumā runa ir par Saeimas Kārtības rulli, kurš darbojās, pārkāpjot Satversmi vismaz dažu gadu garumā. Acīmredzot, parlamentam nāksies pārskatīt savus darba principus. Un pie reizes noskaidrot, kas un kādā veidā iekļāva Saeimas Kārtības rullī mehānismu, kurš pārkāpj Satversmi.

Ziņu lente
0