Politika

Levits apturēja grozījumus par Rīgas domes pilnvaru termiņa pagarinājumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents pamatojoties uz 41 Saeimas deputāta iesniegumu uz diviem mēnešiem apturējis grozījumu stāšanos spēkā, kuri paredz Rīgas domes ievēlēšanu uz termiņu virs pieciem gadiem gadījumā, ja esošā dome tiks atlaista un tiks sarīkotas pirmstermiņa vēlēšanas.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits nolēma apturēt grozījumu stāšanos spēkā, kuri paredz Rīgas domes ievēlēšanu uz termiņu virs pieciem gadiem gadījumā, ja esošā dome tiks atlaista un tiks sarīkotas pirmstermiņa vēlēšanas, vēsta tvnet.lv.

Saeima 19. decembrī apstiprināja likumu grozījumus, kuri paredz, ka Rīgas domi var ievēlēt uz vairāk nekā piecu gadu termiņu gadījumā, ja tuvākajā laikā notiks ārkārtas vēlēšanas, kaut gan atbildīgā komisija – Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisija – neatbalstīja izmaiņas. Taču komisija nelūdza izslēgt grozījumu izskatīšanu no Saeimas dienas darba kārtības, un parlaments vienalga tos izskatīja.

Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
Ušakovs parādīja, kā Kuzja un Muris pārdzīvo Rīgas domes atlaišanu

Par Pašvaldības likuma un Republikas nozīmes pilsētas un novada domes vēlēšanu likuma grozījumiem nobalsoja četras koalīcijas partijas, kā arī parlamenta frakcijās nesastāvošā deputāte Anda Čakša un divi KPV LV deputāti Artuss Kaimiņš un Aldis Blumbergs. Tādējādi par pirmā likumprojekta atbalstīšanu nobalsoja 52 deputāti, savukārt par otrā likumprojekta atbalstīšanu – 51.

Pirmdien, 23. decembrī, vairāk nekā četrdesmit opozīcijas deputātu nosūtīja prezidentam vēstuli ar aicinājumu neizsludināt likumus, kuri ļaus ārkārtas vēlēšanās ievēlētajam domes sasaukumam strādāt vairāk nekā piecus gadus. Deputātu parakstus aicinājumam Levitam izmantot savas tiesības un apturēt uz diviem mēnešiem Pašvaldību likuma un Republikas pilsētu un domes vēlēšanu likuma publicēšanu savāca pēc KPV LV partijas pārstāvja Ērika Pucena iniciatīvas.

Prezidentam ir jāaptur likums, ja to pieprasa ne mazāk kā trešā daļa Saeimas deputātu. Tad deputāti var iniciēt parakstu vākšanu referenduma rīkošanai par šo jautājumu. Ja divu mēnešu laikā viņi nodrošinās sev vismaz vienas desmitās daļas vēlētāju atbalstu, tiks sarīkots referendums.

Ziņu lente
0