Politika

Nepilsoņi un krievu valodas aizliegšana Latvijā. Kā atbildēs Krievijas ĀM

© Sputnik / Владимир ТрефиловМария Захарова
Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Masveida nepilsonība, totāla derusifikācija, krievvalodīgu mediju izspiešana – tas viss ir starptautisku saistību pārkāpumi, ko veic Latvijas varasiestādes. Krievija cīnās par krievvalodīgo tiesībām augstākajos līmeņos, paziņoja oficiālā ĀM pārstāve Marija Zaharova.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Krievija cīnās par Latvijas krievu tiesībām augstākajā līmenī, dara visu iespējamo, bet arī pašiem krieviem jābūt gataviem sev palīdzēt, aizstāvēt savas tiesības, paziņoja oficiālā Krievijas ĀM pārstāve Marija Zaharova Sputnik Baltkrievija preses centrā Minskā.

Šādi Zaharova atbildēja uz Latvijas žurnālista Andreja Solopenko jautājumu par Krievijas arsenālā esošajiem Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju aizstāvēšanas instrumentiem un mehānismiem.

Tāpat Zaharova paskaidroja, ka Latvijas krievu aizstāvēšanas no diskriminācijas jautājumā svarīgi ir saprast pamatproblēmas. Diplomāte uzskaitīja trīs galvenos blokus – masveida nepilsonība, izglītības derusifikācija un krievvalodīgu mediju izspiešana no mediju telpas.

"Pēc praktiski 30 gadiem kopš valsts ieguva neatkarību Latvijā joprojām nav atrisināta masveida nepilsonības problēma. Starp citu, vēlos norādīt, ka šai te neatkarībai nekas nedraudēja un tur tika izveidoti ērti nosacījumi sabiedrības attīstībai. Un tagad tur ir vairāk nekā 200 tūkstoši tā dēvēto nepilsoņu. Tie ir 10,7% iedzīvotāju. Savukārt 65% veido etniskie krievi, kuriem ir atņemtas politiskās un sociālekonomiskās pamattiesības," izskaidroja Zaharova nepilsoņu jautājumu.

Turklāt viņa uzsvēra, ka tiesībsargi aprēķinājuši aptuveni 80 atšķirības starp pilsoņiem un nepilsoņiem. Un šo te atšķirību vidū ir aptuveni 47 profesiju ierobežojumi.

Президент Балтийского форума Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Urbanovičs: Latvijā sākusies krievu nekautrīgas asimilācijas fāze

Tāpat oficiālā ĀM pārstāve norādīja, ka ir publicētas aptuveni 50 starptautisko uzraudzības organizāciju rekomendācijas, kuras skar naturalizācijas procedūras atvieglošanu, vēlēšanu tiesību piešķiršanu nepilsoņiem, nacionālo minoritāšu valodas tiesību paketes ievērošanu. Savukārt ECT tikmēr izskata aptuveni 100 lietu par nepilsoņu tiesību ievērošanu.

Latvijā it kā devusi atvieglojumu, veicot grozījumus, kuri ļaus nepilsoņu bērniem automātiski iegūt pilsoņa statusu dzimšanas brīdī. Taču tas ir piliens jūrā, kurš neatceļ daudzas citas problēmas.

Pēc Zaharovas sacītā, veicot izglītības reformu Latvijā un izslēdzot krievu valodu no Latvijas skolām un bērnudārziem, Latvija īstenojusi derusifikāciju un forsētu krievvalodīgo iedzīvotāju asimilāciju par spīti starptautiskajām tiesību saistībām.

Notiek darbs

Un ir pierādījums tam, ka ne tikai Krievija uzskata, ka Latvija pārkāpj starptautiskās saistības. Par to liecina arī Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāres Duņas Mijatovičas ziņojums ar Rīgas politikas kritiku valodas jomā un rekomendāciju samazināt spriedzi Latvijas sabiedrībā.

"Kur tiek pārkāptas minoritāšu tiesības, savukārt likumi tiek īstenoti dzīvē ar vardarbīgiem līdzekļiem," minēja Zaharova citātu no ziņojuma, akcentējot uzmanību uz to, ka tas ir Eiropas Padomes specializēto struktūru vērtējums.

Mežonīgā krievvalodīgo mediju izspiešanas politika – tā arī ir milzīga problēma. Un tas viss uztrauc ne vien Krieviju, bet arī visu pasaules sabiedrību.

Un tiek rosināts sistemātisks, globāls darbs, lai palīdzētu Latvijas krieviem tikt galā ar problēmām. Pirmām kārtām iesaista starptautiskās profila struktūras. Tās sniedz vērtējumu, veic slēdzienus, sastāda ziņojumus. Un tas ir sistemātisks, globāls darbs.

Ziņu lente
0