Politika

Sava veida carisms: Baraņņiks par to, kādēļ viņu atbrīvoja no amata un kas valdīs Rīgā

© SputnikБывший вице-мэр Риги Вадим Баранник
Бывший вице-мэр Риги Вадим Баранник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Personīga apvainošanās un reglamenta pārkāpumi: Vadims Baraņņiks pastāstīja Sputnik par to, kādēļ viņu atstādināja no vicemēra amata un kādēļ "Saskaņai" nav vērts cerēt uz ārkārtas vēlēšanām Rīgā.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Vadims Baraņņiks ir pārliecināts, ka lēmumu par viņa atbrīvošanu no vicemēra amata pieņēma pamatojoties uz atsevišķu deputātu personīgās apvainošanās pamata. Par to Baraņņiks pastāstīja Sputnik Latvija intervijā.

19. novembra ārkārtas sēdē Rīgas domes deputāti atbalstīja piedāvājumu atbrīvot no amata domes priekšsēdētāja vietnieku Vadimu Baraņņiku no "Neatkarīgo deputātu frakcijas".

Tumšais stāsts

"Šis lēmums balstījās uz atsevišķu deputātu personīgās apvainošanās par to, ka es vēl pavasarī neizpildīju tos lēmumus, ko ieplānoja kolēģi.

Atsevišķus kolēģus, manuprāt, piemānīja – runa ir par kolēģiem no frakcijas "Gods kalpot Rīgai". Viņiem pateica, ka es vēlētos savākt parakstus par priekšsēdētāja Burova un domes priekšsēdētāja vietnieces Vladovas atstādināšanu no amata un palikt viens, lai vadītu Rīgu – tāds visnotaļ smieklīgs motīvs, kā izskanēja presē, pamudināja viņus parakstīties par manu atbrīvošanu.

Attiecībā uz "Saskaņu", tur jau sen lēmumi tiek pieņemti bez apspriešanas – ir daži cilvēki, kuri izvirza gatavus lēmumus, nekādas diskusijas nenotiek – darbojas tā dēvētā balsošanas mašīna," pastāstīja Baraņņiks.

Bijušais vicemērs norādīja, ka nepiekrīt ārkārtas sēdes sasaukšanas kārtībai.

Конгресс партии Согласие. Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs: mēs vēlamies pārliecināt Rīgas domi uzsākt ārstēšanos

"Sākotnēji bija runa, ka šīs dienas sēde sasaukta sakarā ar to, ka par manu atstādināšanu parakstījās vairāk nekā 12 deputātu. Attiecīgais dokuments tika reģistrēts domē tikai šorīt (vakar – red.), plkst. 8:22, tātad mazāk nekā trīs stundas pirms sēdes sākuma, kā to paredz normatīvie akti.

Pēc tam situāciju steidzami pagrieza, paziņojot, ka priekšsēdētājs pats sasaucis šādu sēdi.

Īsāk sakot, absolūti tumšs stāsts, tāpat arī apstiprinās, ka kolēģiem pat pret šādu, šķiet, viņiem principiālu jautājumu, ir bijusi pavirša attieksme - "kaut kā izdarīsim, gan jau izies cauri"," paziņoja Baraņņiks.

Mans un nepareizais

Viņš uzskata, ka jau pavasara beigās daži cilvēki uzstādīja sev par mērķi atbrīvot viņu no visiem amatiem.

"Tas ir viņu mērķis un uzdevums Rīgas domē. Rūpes par rīdziniekiem viņiem nenozīmē neko, viņi Rīgas domē atrodas, lai apmierinātu kaut kādas savas personīgās ambīcijas un kaprīzes," uzsvēra deputāts.

Konkrēti viņš nosauca "Saskaņas" deputātu Mihailu Kameņecki.

"Pārējie kolēģi – nezinu, cik liela ir viņu patika vai nepatika, taču pirmais parakstījās Kameņeckis.

Заседание Рижской думы и вопросы кандидату в мэры Риги Олегу Бурову  - Sputnik Latvija
"Saskaņa" uz laiku apturējusi dalību Rīgas domes koalīcijā

Es neesmu gatavs apspriest "Saskaņas" vadības lomu Rīgas dome vai arī vadības lomu partijā kopumā, taču Kameņeckis arī šodien atklāti neslēpa, ka vadās pēc personīgiem motīviem," norādīja Baraņņiks.

Viņš paziņoja, ka skaidrus argumentus par viņa atstādināšanu iepriekš nenosauca, un arī pašā sēdē tie neizskanēja.

"Maijā viss notika ar grifu "nodevēji", kaut gan ir samērā dīvaini saukt par nodevējiem tos, kurus jūs paši izslēdzāt no partijas.

Šodien kā vienīgais arguments tika minēts tas, ka esmu zaudējis viņu uzticību. Dīvaini runāt par uzticības zaudēšanu pret tiem cilvēkiem, kuri nav jūsu partijas sastāvā.

"Saskaņa" joprojām vērtē situāciju Rīgas domē kā sava veida carismu - "ir divi viedokļi – mans un nepareizais". Diemžēl, domes priekšsēdētājs arī ir pakļauts šādiem motīviem," pateica Baraņņiks.

Pārvēlēšanas nav izdevīgas valdošajām partijām

Deputāts izteica domas arī saistībā ar iespējamo domes atlaišanu.

"Tie kolēģi no "Saskaņas", kuri ceru uz ārkārtas vēlēšanām, manuprāt, būs ļoti vīlušies.

Jo, lai kas arī nenotiktu pašā Rīgas domē, atlaišana ir atkarīga no valdības valdošo partiju domām. Atbildīgā Reģionālās attīstības ministrija gatavo likumprojektu par domes atlaišanu. Šo likumprojektu izskata Saeima, kur vairākumu veido partijas, kuras Rīgas domē ir opozīcijā.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Vladovai ir kauns, Baraņņiks ir pārsteigts: kas notiek Rīgas domē

Un tās labi redz šo situāciju, kura šobrīd notiek valstī. Pēc budžeta pieņemšanas vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku rekorda cienīgā termiņā jau parakstījušies par Saeimas atlaišanu. Uzticēšanās reitings Saeimai, manuprāt, šobrīd ir viens no zemākajiem vēsturē.

Tādēļ Rīgas opozīcijas partijām vēlēšanu rīkošana šobrīd ir līdzīga pašnāvībai.

Turpretim "Saskaņa" rēķinās ar to, lai izmantotu šo situāciju. Arī "Saskaņai" šobrīd ir lielas problēmas, un šī situācija it kā varot tās atrisināt.

Taču Saeimas valdošās partijas lieliski saprot, ka viņu spēkos ir ievilkt attiecīga likumprojekta pieņemšanu līdz martam – saskaņā ar likumu, ja atlaišana notiek mazāk, nekā piecpadsmit mēnešus pirms kārtējām vēlēšanām, ārkārtas vēlēšanas vienkārši netiek rīkotas.

Šajā situācijā tiks norīkots administrators no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Un šis administrators valdīs Rīgā līdz kārtējām vēlēšanām 2021. gadā," uzsvēra Baraņņiks.

Uz jautājumu par to, kādi ir viņa turpmākie plāni, Vadims Baraņņiks paziņoja: "Ļoti aktīvi strādāšu kā Rīgas domes deputāts."

Iepriekš "Saskaņas" Rīgas domes frakcijas vadītājs Makims Tolstojs paziņoja, ka domes darbs iegājis strupceļā, jo konstruktīva sadarbība ar "Neatkarīgo deputātu frakciju" neesot iespējama, savukārt intrigas bremzē nākamā gada budžeta izstrādi

Ziņu lente
0