Politika

Politoloģe: Eiropā parlamentus regulāri atlaiž, mēs tikmēr baidāmies

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas mediķi parāda valsts iedzīvotājiem, ka ir jārīkojas, lai ietekmētu politiķus, un liktu viņiem strādāt, kā viņi solīja pirms vēlēšanām.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Daudzas Eiropas valstis uzdrīkstas straujām politiskām pārmaiņām, tostarp parlamenta atlaišanai, taču turpina būt stipras valstis, atgādināja politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ilga Kreituse radio Baltkom ēterā.

Памятник Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu attieksme pret Saeimas atlaišanu: saprātīgs egoisms

Tāpat viņa atzīmēja Latvijas mediķu aktivitāti, kuri, aizstāvot savas tiesības, rāda piemēru pārējiem.

"Mēs baidāmies no tā, kas Eiropā notiek regulāri. Skatāmies uz Spāniju, Itāliju, Beļģiju – kādēļ šīs valstis turpina pastāvēt, haosa nav. bet mēs nedaudz baidāmies un biedējam cilvēkus. Un mediķi šajā situācijā uzstājas skolotāju lomā – kā jārīkojas, lai ietekmētu politiķus un liktu viņiem strādāt, kā viņi solījuši pirms vēlēšanām," norādīja Kreituse.

Taču viņa norādīja, ka parasts Latvijas iedzīvotājs atbalsta Saeimas atlaišanu, vadoties, visdrīzāk, pēc emocijām, nevis skaidra prāta analīzes.

"Mūsu vēlētājs joprojām nav nobriedis. Viņš, parasti, iet emociju pavadā. Latvijas politikā izveidojusies tāda tradīcija, ka noliegt un darīt kaut ko "pret" – tas ir labi. Bet darīt kaut ko "par" – nu, paskatīsimies, kas tev sanāks. Tas pats ir ar Saeimas atlaišanu, neviens netaisa lielu analīzi. Es domāju, ka tas ir žurnālistu uzdevums, sevišķi tiem, kas var brīvi runāt, nedomājot, vai valsts iedos naudu vai neiedos," pateica Kreituse.

Aizritējušajā nedēļā Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēma piereģistrēt divas iniciatīvu grupas parakstu vākšanai par referenduma rīkošanu par Saeimas atlaišanu.

Lai sarīkotu referendumu par Saeimas atlaišanu, piedāvājuma autoriem 12 mēnešu laikā, sākot no šī gada 15. novembra, ir jāsavāc un jāiesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai ne mazāk kā desmitās daļas vēlētāju jeb 154 865 cilvēku balsis. Patlaban savākti 32 tūkstoši parakstu.

Tāpat 28. novembrī, protesta akcijas dienā pie Saeimas, mediķu arodbiedrības iesniegs CVK savu pieteikumu par parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

Ziņu lente
0