Politika

Nabadzībā grimstošas realitātes budžets: Ameriks uzskata, ka varasvīri melo

© Sputnik / Андрей ТатарчукЕвродепутат от Латвии Андрикс Америкс
Евродепутат от Латвии Андрикс Америкс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andris Ameriks novērtēja nākamā gada valsts budžetu, kā arī situāciju Rīgas domē.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik, Andrejs Tatarčuks. Bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks uzskata Eiropas Komisijas politiku par ārkārtīgi dramatisku Latvijai un prognozē finansējuma samazinājumu no ES Kohēzijas fonda. Sputnik Latvija intervijā Eiropas Parlamenta deputāts no sociālistu un demokrātu frakcijas S&D tāpat nosauca Latvijā valdošo koalīciju par meļiem, savukārt četrus neatkarīgos deputātus-"šķēlējus" Rīgas domē par "cilvēkiem, kuri aizspēlējušies savās spēlēs".

Eiropa mums nepalīdzēs

Eiropas Savienības administratīvi politiskajā galvaspilsētā sevišķi labi var saskatīt nenoteiktību un stagnāciju: Eiropas Komisija un Eiropas Parlaments redz nākošo septiņu gadu finanšu atskaites periodu sliktāku, nekā iepriekš cerēts. Problēmas rada ne vien Brexit, bet arī eiro zonas valstu-līderu ekonomiskās attīstības izaugsmes tempu samazinājums: Vācijā, Francijā, kā arī Polijā.

"Mēs redzam, ka Eiropas Parlaments cenšas paātrināt lēmumu pieņemšanas procesus, taču mēs nepaspējam. Viss kļūst lēnāks, tas ir slikti – Žanam Klodam Junkeram derētu atpūsties, taču jaunie izaicinājumi ar plānoto budžetu tiek risināti pārāk lēni," paziņoja Andris Ameriks intervijas laikā, ko viņš sniedza vēl pirms tam, kad Eiropas Komisija, ES Valstu padome un Eiropas Parlaments vienojās par kopējā budžeta rādītājiem.

Европейские флаги перед Европейской комиссией - Sputnik Latvija
Izdevumi bezdarbam un klimatam: ES saskaņots budžets 2020. gadam

Ameriks atzīmēja Eiropas kursu uz totālu atteikšanos no enerģētikas projektiem, kas saistīti ar fosilo izejvielu izmantošanu – ogles un nafta. Šādi projekti nesaņems Eiropas finansējumu jaunajā Eiropas Komisijas septiņu gadu atskaites periodā, kurš sāksies 2021. gadā. Atgādināsim, ka cīņa par "zaļāku" Eiropu bija viena no galvenajām esošās Eiropas Komisijas vadītājas Ursulas fon der Laienas tēzēm.

"Fosilā enerģētika Eiropā tiek aizliegta, fon der Laiena pilda solījumus. Tai pat laikā, tieši pretēji, Latvijā valdošā koalīcija tos nepilda. Es redzu sliktu 2020. gada budžetu. Politiķi, kuri tika ievēlēti Saeimā, nopirka vietas uz neizpildāmu solījumu rēķina – mediķu finansējuma palielinājums, algu celšana Latvijā un sociālo programmu attīstība. Viņi nevar izpildīt savas programmas, mainot pirms gada uzstādītos noteikumus. Viņi maina pašvaldību finansējuma noteikumus, viņi saka: mēs neatbalstīsim ar naudu pirmklasniekus un samazināsim sociālos pabalstus un programmas. Budžets šodien – tas ir nabadzībā grimstošas realitātes budžets. Ja no Rīgas budžeta neizdotos izspiest papildu 72 miljonus eiro, situācija Kariņa valdībā šobrīd būtu vēl sliktāka," saka Ameriks.

Bada spēles Rīgas domē

Tāpat Eiropas Parlamenta deputāts komentēja situācijas saasināšanos Rīgas domē, kur no "Saskaņas" izslēgto deputātu četrinieks būtībā kļuvis par iemeslu Urbanoviča partijas frakcijas darbības apturēšanai koalīcijā. Savukārt vakar viens no deputātiem – Vadims Baraņņiks – zaudēja vicemēra posteni pēc balsojuma rezultātiem, un šo lēmumu atbalstīja arī opozīcijas deputāti.

Saskaņā ar bijušā vicemēra Amerika vērtējumu, situācija, kuras rezultātā Rīgas domes darbs var tikt paralizēts, ir saistīta nevis ar organizatorisku, bet gan ar cilvēcisku faktoru.

Конгресс партии Согласие. Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs: mēs vēlamies pārliecināt Rīgas domi uzsākt ārstēšanos

"Pēdējo vēlēšanu laikā pašvaldībā tika ievēlēts 21 deputāts no "Saskaņas" un 11 – no partijas "Gods kalpot Rīgai". Protams, es negaidīju no Baraņņika, Rosļikova un citiem kungiem ko tādu. Viņiem nav politiska fundamenta, viņu politiskai pašreklāmai ir savi mērķi – vai nu lai izveidotu savu partiju vai iestātos citā partijā, tas nav svarīgi. Tas nav darbs rīdzinieku labā, tā ir viņu pašu spēle. Kā mēs saprotam, 28 deputāti no 60 nevar karot ar autsaideru četrinieku."

Ameriks uzskata par grūti atrisināmu šo konfliktu, kas faktiski padara pilsētas administrācijas darbu neiespējamu. "Šāda situācija, ko izveidojuši četri atdalījušies, ir absolūti nenormāla. Viņi ir aizspēlējušies savās spēlītēs."

Ziņu lente
0