Politika

Šahs un mats, mediķi: prezidents paskaidroja, kādēļ algas pielikuma likumu var neizpildīt

© Sputnik / Sergey MelkonovВизит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге
Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents Levits paskaidroja, kā sanācis, ka vienus likumus, piemēram, par deputātu algas pielikumu, izpilda, bet citus, piemēram, par mediķu algas palielinājumu, nē; spriežot pēc šiem vārdiem, nāksies steidzamā kārtā mainīt Satversmi, uzskata deputāts

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Tā kā likums par veselības nozares finansējumu tika pieņemts specifiskā periodā pēc vēlēšanām, kad jaunā valdošā koalīcija vēl netika izveidota, radās situācija, kurā neviens nenes atbildību par tā izpildi, paziņoja Latvijas prezidents Egils Levits kanāla LNT ēterā.

Daļu intervijas savā Facebook lapā publiskoja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

"Šādi likumi vai šīs konkrētais likums ir pieņemts laikā, kad nebija noformējusies valdības koalīcija un opozīcija. Protams, tas norāda uz zemo kultūras līmeni, kad bezatbildīgi var pieņemt jebkādu likumu.

Un varētu šajā laikā jebkuru likumu pieņemt, jo neviens nebūtu atbildīgs," paziņoja Levits.

Dombrovski pārsteidz šāda pozīcija, jo prezidents, būtībā, likumus, kuri tika pieņemti valdības maiņas periodā, par spēkā neesošiem, tostarp arī likumu par ārstu algas palielinājumu.

"Šahs un mats Jums, mediķi! Prezidents tikko devis valdošai koalīcijai savu svētību šo likumu nepildīt," uzrakstīja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka, acīmredzot, tagad nāksies steidzamā kārtā mainīt Satversmes preambulu, lai iekļautu tajā jaunu likumu kategoriju – "nesaistoši likumi".

"Bija parlamentāra republika, bet kļuvusi par valdības republiku," nobeigumā sacīja Dombrovskis.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, pagājušajā ceturtdienā mediķi sarīkoja pie Saeimas ēkas protesta akciju ar vairākiem tūkstošiem dalībnieku. Nepieciešamo gandrīz 120 miljonu eiro vietā mediķu algām nākamā gada budžetā sola tikai 42,1 miljonu eiro. Pēdējā brīdī valdība atrada vēl 18 miljonus uz līdzekļu novirzīšanas rēķina, taču beigās tas dos vien pusi no solītā, kas arī neapmierina mediķus.

Ārstu arodbiedrības uzsver, ka, ja budžets tiks apstiprināts esošajā veidā, viņi rosinās Saeimas atlaišanu.

Ziņu lente
0