Politika

Tiksimies Satversmes tiesā: Saeima atbalstījusi grozījumus par skolēnu pusdienām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi par skolēnu pusdienu finansēšanu neatbilst likumam, uzskata Latvijas Pašvaldību savienība.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Saeimas Budžeta un finanšu komisija nosūtījusi izskatīšanai galīgajā lasījumā Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz pašvaldību dalību skolēnu bezmaksas pusdienu finansēšanā, raksta Jauns.lv.

Patlaban bezmaksas pusdienas, ko saņem 1.-4. klases skolēni, tiek apmaksātas no valsts budžeta. Saskaņā ar Izglītības ministrijas ierosinātajiem grozījumiem, šis pienākums jāuzņemas pašvaldībām, kas, iespējams, izlems, ka bezmaksas pusdienas visiem bērniem nav vajadzīgas.

Šis ierosinājums radījis opozīcijas dusmas un pašvaldību sašutumu – tās saņem no valsts aizvien vairāk pienākumu un aizvien mazāk naudas.

Likumprojekta izskatīšanas gaitā Saeimā izvērsās asas debates par ierosinājumu iesaistīt pašvaldības skolēnu pusdienu finansējumā.

Рижская центральная тюрьма - Sputnik Latvija
Latvijas budžeta paradoksi: 1300 eiro – ieslodzītajam, 50 – bērnam

Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa") painteresējās, vai atbilst likumam lēmums uzkraut pašvaldībām papildu funkcijas, nenodrošinot tās ar līdzekļiem to izpildei.

Par to, ka funkcija ir jauna, atgādināja arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Ināra Dundure. Pēc viņas domām, jaunā norma neatbilst Pašvaldību likumam.

Pretēju viedokli pauž Izglītības un zinātnes ministrijas juristi – viņi paziņoja, ka funkcija nav jauna, jo iepriekš pašvaldības tāpat varēja piedalīties skolas pusdienu finansēšanā.

Tiklīdz valsts kaut ko nosaka, tas kļūst par obligātu normu, konkrētajā gadījumā – par jaunu funkciju, uzskata Dundure. Viņa akcentēja, ka ierosinājums pārkāpj Satversmi un paskaidroja, ka parlaments būs spiests to aizstāvēt Satversmes tiesā.

Ziņu lente
0