Politika

Labklājības ministrija: cīņa ar nabadzību nav Latvijas prioritāte

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc nabadzības sliekšņa celšanas 2021.gadā trūkumcietēju skaits Latvijā pieaugs līdz 51 tūkstotim cilvēku.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Patlaban ir neiespējami samazināt nabadzības līmeni Latvijā, jo šiem nolūkiem budžetā trūkst līdzekļu un nospraustas citas prioritātes, paziņoja Labklājības ministrija, vēsta BB.lv.

Savu viedokli ministrija paudusi sakarā ar tiesībsarga Jura Jansona lēmumu vērsties Satversmes tiesā. Pēc viņa domām, nabadzības slieksnis Latvijā neatbilst Satversmes 1. un 109.pantam, kas paredz tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Ombudsmens: Latvija ir totālas nabadzības, nevis zelta miljarda valsts

Nabadzības līmenis Latvijā nav pārskatīts septiņus gadus, un to plānots grozīt 2021.gadā. Atbildot uz jautājumu, kāpēc to nav iespējams paveikt agrāk, labklājības ministres Ramonas Petravičas padomniece komunikāciju jautājumos Liesma Kalve paskaidroja: budžetā neesot brīvu līdzekļu, un valdība nolēmusi vispirms ieguldīt līdzekļus vecuma un invaliditātes pensiju palielināšanā.

Arī pašvaldības iebildušas pret nabadzības sliekšņa celšanu. Pašvaldības nodrošina pabalstus un pakalpojumus trūkumcietējiem, tāpēc jautājums par nabadzības slieksni vispirms jāsaskaņo ar tām.

Labklājības ministrija un Pašvaldību savienība ik gadus apspriež jautājumu par minimālo ienākumu sistēmas pilnveidošanu. Kalve atklāja, ka pašvaldības uzskata: vispirms valstij jāatbalsta neaizsargātākās iedzīvotāju grupas.

Aprēķini liecina, ka pēc nabadzības sliekšņa celšanas 2021.gadā trūkumcietēju skaits pieaugs līdz 51 724 cilvēkiem. Labklājības ministrijas plāns paredz ienākumu līmeņa pieaugumu trūkumcietējiem no 128,06 eiro līdz 198 eiro mēnesī.

Ziņu lente
0