Politika

Tikai ar psihiatra izziņu? Cik izmaksās piekļuve valsts noslēpumam?

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas valsts drošības struktūrām rodas aizdomas, kandidātam pielaides saņemšanai valsts noslēpumam būs jāiziet psihiskās veselības pārbaude.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Latvijas Veselības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kuriem jāpapildina esošais likums "Par pielaidi valsts noslēpumam". Noteikumi paredz, ka, ja valsts drošības struktūrām rodas aizdomas, kandidātam pielaides saņemšanai valsts noslēpumam būs jāiziet psihiskās veselības pārbaude.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Politika
Izpauda ziņas un vispār ir "negodīgs": kādēļ Gobzemam neiedeva pielaidi valsts noslēpumam

Latvijas Radio, atsaucoties uz Veselības ministriju, vēsta, ka kandidātu pielaides saņemšanai valsts noslēpumam psihiskās veselības pārbaudes tiks apmaksātas no valsts budžeta. Par pamatojumu pārbaudes iziešanai ir valsts drošības dienestu aizdomas. Latvijā, kā zināms, pielaides valsts noslēpumam statusu izsniedz Satversmes aizsardzības birojs.

Saskaņā ar noteikumu projektu, cilvēkam, kurš saņems nosūtījumu no valsts drošības iestādes, vajadzēs izvēlēties vienu no trim medicīnas iestādēm, kur var iziet šo pārbaudi: Rīgas Narkoloģijas un psihiatrijas centrs, slimnīca "Ģintermuiža" Jelgavā vai psihoneiroloģiskā slimnīca Strenčos.

"Ļoti dīvaini kritēriji"

Latvijas Radio veica aptauju politiķu vidu par to, cik pamatotu var uzskatīt prasību iziet psihiskās veselības pārbaudi kandidātiem pielaides saņemšanai valsts noslēpumam.

Bijusī veselības ministre un Saeimas deputāte Anda Čakša uzskata, ka šāda veida noteikumi var būt pretrunā ar cilvēktiesībām. Pēc viņas teiktā, katram cilvēkam var būt depresija, kura arī ir ārstējama pie psihiatra. Viņa raizējas, ka varētu atgriezties laiki, kad pārbaude pie psihiatra tiks pielīdzināta sodāmībai un šāda pārbaude tika izmantota kā manipulācijas instruments.

Neatbalsta šāda veidu pārbaužu ieviešanu arī Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs: "Ir tāds joks – cilvēki, kuriem jāpieņem tabletes, pieņem likumus. Tā ir arī šajā gadījumā. Ļoti dīvaini kritēriji pielaidei valsts noslēpumam. Mums jau ir medicīniskās komisijas par tiesībām vadīt automobiļus, ieroču nēsāšanas tiesībām. Lai šīs medicīniskās komisijas iekļauj sevī arī iespējamo pielaidi valsts noslēpumam… Es saprotu, ka projekta autori liek aizdomāties par dažāda veida atkarībām, kuru dēļ cilvēks, ar vai pret savu gribu, var nodarīt kaitējumu valstij. Bet tad ir jārosina jautājums par to, lai cilvēkiem ar noteiktām atkarībām, teiksim, ar alkohola vai narkotiku atkarību, vispār būtu liegta iespēja strādāt valsts aparātā."

Saeimas deputāts Daniels Pavļuts pieļauj pārbaužu ieviešanas iespēju, taču procedūrai ir jābūt skaidri aprakstītai normatīvajos aktos, jo tas ir ļoti kutelīgs jautājums. Jāievieš noteikta administratīvā skaidrība: kā šī procedūra izskatās, kas pieņem lēmumus, kas nosūta uz pārbaudi.

Ministru kabineta noteikumu projekts pagaidām nav pieņemts un atrodas valdības izskatīšanā.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar esošajām likumdošanas normām, pielaidi valsts noslēpumam jāsaņem ne vien noteikta ranga valsts drošības struktūru darbiniekiem, bet arī Saeimas deputātiem, kuru amats komisijās ir saistīts ar jautājumiem, kas attiecas uz valsts noslēpumu, kā arī – premjerministram, dažiem ministriem un virknei amatpersonu.

Ziņu lente
0