Politika

Tas smird! Latvija izrādās iesaistīta Trampa un Baidena skandālā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп и бывший президент США Барак Обама на инаугурации
Президент США Дональд Трамп и бывший президент США Барак Обама на инаугурации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Donalda Trampa advokāts apgalvo, ka caur Latviju kompānija, kas saistīta ar bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēlu, esot atmazgājusi naudu.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa advokāts Rudolfs Džuliani sakarā ar aizdomām par bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena un viņa dēla korumpētību pieminējis arī Latviju. Pēc viņa sacītā, caur Baltijas republiku ar Baidena dēlu saistīta ukraiņu gāzes kompānija "Burisma" esot atmazgājusi naudu.

Apsūdzība pret Baidena dēlu

Bijušais Ņujorkas mērs Rudolfs Džuliani, kurš pašlaik ir Donalda Trampa privātais advokāts, apgalvo, ka Džo Baidena dēls Hanters nopelnījis miljonus, būdams novērotāju padomes loceklis kādā no korumpētākajām Ukrainas kompānijām. Tāpat Džuliani izteica pieņēmumu, ka šī kompānija atmazgājusi trīs miljonus ASV dolāru, pārskaitot naudu no Ukrainas uz Latviju, no Latvijas – uz Kipru, un tad jau uz ASV.

"Ukraina – Latvija – Kipra – ASV – ierastais naudas atmazgāšanas ceļš. Amerikas Obamas vēstniecība pateicās Kipras bankai, lai tā neatklāj Baidena maksājumu mērogus. Tas smird!" uzrakstīja Džuliani Twitter.

Tāpat advokāts apgalvo, ka Džo Baidens, tolaik būdams ASV viceprezidents, faktiski "atlaida" ukraiņu prokuroru Viktoru Šokinu, kurš nodarbojās ar Ukrainas gāzes kompānijas darbības izmeklēšanu. "Kad iepriekšējais prokurors tika atlaists, jaunais prokurors (Jurijs Lucenko – red.), kura kandidatūru atbalstīja Baidens, bandītu kompānijas "Burisma" lietu slēdza," apgalvo Trampa advokāts.

Skandalozais zvans Zeļenskim

Džuliani uzstājās ar saviem atmaskojumiem brīdī, kad demokrāti sāka izmeklēšanu sakarā ar telefonsarunu starp ASV prezidentu Donaldu Trampu un Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski. Virkne amerikāņu mediju iepriekš paziņoja, ka Tramps 25. jūlijā centās sarunas laikā pārliecināt Zeļenski nepieciešamībā ierosināt izmeklēšanu attiecībā pret Hanteru Baidenu, kā arī ASV prezidents "aptuveni astoņas reizes aicināja viņu strādāt" šajā jautājumā ar advokātu Rudolfu Džuliani.

Demokrāti uzskata, ka Tramps šādā veidā cenšas pamudināt Ukrainu netiešā veidā palīdzēt viņam uzvarēt gaidāmajās vēlēšanās, nomelnojot Baidenu, kurš šobrīd ir visticamākais viņa konkurents. Džo Baidenam ir visaugstākās iespējas tikt izvirzītam kā ASV prezidenta kandidātam no Demokrātiskās partijas.

"Sazināties pa telefonu ar ārzemju prezidentu, kurš meklē ASV palīdzību, un vaicāt viņam par mani – tas ir nepieņemami. Tramps zina, ka vēlēšanās es izsitīšu viņu, kā bungas. Tādēļ viņš arī izmanto varu savtīgos mērķos, cenšoties nomelnot mani," paziņoja pats Baidens.

Флаги США и Украины - Sputnik Latvija
Militārām vajadzībām: ASV atbloķējušas līdzekļus Ukrainas atbalstam

Donalds Tramps atzina, ka runāja ar Zeļenski par korupcijas tēmu Ukrainā un pieminēja sarunā Baidenu.

"Man bija lieliska saruna ar Ukrainas prezidentu, apspriedām korupciju Ukrainā. Mēs nevēlamies, lai cilvēki, kā Džo Baidens un viņa dēls, rīkotu korupciju. Ukrainai ir daudz problēmu, mēs apspriedām daudzus jautājumus, tā bija silta un draudzīga saruna."

Taču Amerikas līderis kategoriski noliedz, ka draudējis Zeļenskim ar finanšu palīdzības izbeigšanu gadījumā, ja Kijeva atteiksies no bijušā Amerikas viceprezidenta Džozefa Baidena dēla darbību izmeklēšanas.

"Es nelūdzu… Es neizdarīju šādu paziņojumu: jums jāizdara tas un tas, citādi es nesniegšu jums palīdzību. Es to nebūtu darījis," uzsvēra Tramps, stāstot par savas sarunas saturu ar Zeļenski 25. jūlijā, kura izprovocēja skandālu Vašingtonā. Taču ASV administrācijas vadītājs faktiski izteicās par Ukrainas varasiestāžu darbību aktivizāciju pret korupciju. "Mēs izdalām daudz naudas Ukrainai un citām valstīm. Gribas redzēt, lai (šādu palīdzību saņemoša) valsts nebūtu korumpēta," atzīmēja Tramps.

Turklāt Amerikas līderis pieļauj, ka Baltais nams publiskos viņa sarunas ar Zeļenski stenogrammu.

Ziņu lente
0