Politika

"Eiropas Padome nav kafejnīca". EPPA atbildēja uz Kijevas atteikumu piedalīties sesijā

© Sputnik / Доминик Бутен / Pāriet pie mediju bankasЗдание Совета Европы в Страсбурге
Здание Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EPPA amatpersona sarunā ar RIA Novosti apstiprināja, ka valstu pienākums ir piedalīties visu Eiropas Padomes struktūru darbā, taču atzina, ka nav izstrādāta procedūra, kas piespiestu valstis to darīt.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja komentēja Ukrainas lēmumu atteikties no dalības organizācijas sesijā un norādīja, ka Kijevas pienākums bija nosūtīt delegāciju, vēsta RIA Novosti.

Nīderlandes Senāta loceklis, apvienoto Eiropas kreiso grupas EPPA priekšsēdētājs Tīni Kokss paziņoja, ka visām dalībvalstīm ir jāpiedalās EP statūtu iestāžu darbā, to paredz rezolūcija "Par EPPA lomu, misiju un turpmākajiem uzdevumiem", kas tika pieņemta pērnā gada aprīlī ar balsu vairākumu.

"Tāpēc Krievijas Federācijai bija jānosūta jauna delegācija uz EPPA, tas pats attiecas uz Ukrainu. Eiropas Padome – tā nav kafejnīca, kur jūs izvēlaties to, kas jums patīk," uzsvēra Tīni Kokss.

Kijeva aicināja kolēģus no Eiropas Padomes organizēt paplašinātas konsultācijas par to, kādas sekas nesīs Krievijas pilnvaru atjaunošana EPPA, un izstrādāt efektīvus atbildības pasākumus "valstīm, kas pārkāpj EP statūtu dokumentus un starptautisko tiesību normas".

Komentējot šo paziņojumu, Kokss norādīja, ka tiek izstrādāts kopīgs reaģēšanas mehānisms, ko būtu iespējams izmantot, ja dalībvalsts rupji pārkāpj savas saistības un Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Viens nav karotājs: Saeima neizskatīs piedāvājumu boikotēt EPPA

"Nākamajā sesijas daļā šis mehānisms tiks apspriests ar visu nacionālo delegāciju vadītājiem. Ja Ukraina nepiedalīsies, tā palaidīs garām iespēju piedalīties diskusijā. Tāpēc būtu prātīgi nepalikt malā sesijas nākamajā daļā," secināja Kokss

EPPA amatpersona sarunā ar RIA Novosti apstiprināja, ka valstu pienākums ir piedalīties visu Eiropas Padomes struktūru darbā, taču atzina, ka nav izstrādāta procedūra, kas piespiestu valstis to darīt.

Pirmdien Ukrainas delegācija publicēja paziņojumu, kurā oficiāli atteicās piedalīties sesijā, kas sāks darbu nākamnedēļ. Savu lēmumu politiķi pamatoja ar Krievijas atgriešanos.

Krievijas atgriešanās EPPA

Krievijas pilnvaras EPPA tika ierobežotas 2014. gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Cita starpā asambleja anulēja Krievijas delegācijas balsstiesības. Maskava atteicās no dalības organizācijas sēdēs un paziņoja, ka pilnvērtīgs darbs tādos apstākļos nav iespējams. Vēlāk Krievija iesaldēja virkni iemaksu Eiropas Padomes budžetā.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
EPPA ignorēja Kijevu: aizvainotā Ukraina atteikusies piedalīties rudens sesijā

2019. gada aprīlī EPPA aicināja Krieviju izveidot delegāciju un nodrošināt iemaksas. Maijā Eiropas Padome apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs. Jūnijā EPPA ar balsu vairākumu atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras pilnā apjomā. Krievijas atgriešanos asamblejā atbalstīja 23 valstis, piecas balsojumā atturējās. Savukārt Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina vienbalsīgi iebilda pret KF atgriešanos asamblejā.

Ukrainas delegācija iesniedza simtiem grozījumu rezolūcijas projektā, kas paredzēja Krievijas pilnvaru atjaunošanu asamblejā, kā arī ieteica atlikt jautājuma izskatīšanu, taču viņu iniciatīva neguva atbalstu.

Ziņu lente
0