Politika

Mediji: ASV un Lielbritānija plāno noslēgt tirdzniecības līgumu līdz 2020. gada jūlijam

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasЗапуск процедуры выхода Великобритании из ЕС
Запуск процедуры выхода Великобритании из ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs informēja, ka valsts ir gatava strādāt ar ASV, lai noslēgtu brīvās tirdzniecības līgumu pēc Brexit. Arī ASV prezidents konstatēja, ka abas valstis strauji virzās uz priekšu, lai noslēgtu tirdzniecības līgumu.

RĪGA, 23. septembris - Sputnik. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un ASV prezidents Donalds Tramps vienojušies noslēgt divpusējo tirdzniecības līgumu līdz 2020. gada jūlijam, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Sun.

Iepriekš Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs informēja, ka valsts ir gatava strādāt ar ASV, lai noslēgtu brīvās tirdzniecības līgumu pēc Brexit. Arī ASV prezidents konstatēja, ka abas valstis strauji virzās uz priekšu, lai noslēgtu tirdzniecības līgumu.

Lielbritānijas valdības pārstāvis apliecinājis, ja Tramps un Džonsons varētu ziņot par šo lēmumu tikšanās laikā ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros.

"Tagad abām pusēm ir politiskā griba noslēgt līgumu līdz jūlijam. Tā ir liela uzvara mums, arī Tramps ir gatavs kliegt par to ASV. Abās Atlantijas okeāna malās saprot, ka tas ir jāpaveic līdz norādītajam laikam (līdz jūlijam – red.), jo drīz pēc tam ASV sāksies vēlēšanu cikls," norādīja avīzes informācijas avots.

Patlaban situācija ar Brexit ir nonākusi strupceļā: Lielbritānijai jāpamet ES līdz 31.oktobrim, valsts parlaments iebilst pret vienošanos ar ES tās pašreizējā redakcijā, taču ir kategoriski noskaņots arī pret Brexit bez vienošanās. Eiropas Savienība atteikusies atsākt pārrunas un atkārtoti izskatīt vienošanos. Tā saucamais "backstop" rada galveno problēmu Lielbritānijas un ES līgumā. Pašreizējais dokuments paredz, ka "backstop" stāsies spēkā pēc 2022. gada, ja netiks panāktas alternatīvas vienošānās. Tas paredz saglabāt virkni ES noteikumu Ziemeļīrijai. Rezultātā, iespējams, radīsies nepieciešamība veikt muitas pārbaudes uz Ziemeļīrijas un pārējās Apvienotās Karalistes robežas, taču tas, pēc Anglijas valdības domām, apdraud valsts teritoriālo vienotību.

Ziņu lente
0