Politika

Latvijas Saeimas ārkārtas vēlēšanās uzvaru gūs "Saskaņa"

© Sputnik / Sergey MelkonovВячеслав Домбровский
Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja rīt Latvija rīkotu Saeimas vēlēšanas, tad par uzvarētāju atkal kļūtu "Saskaņa", par ko izteiksmīgi liecina reitingi.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. SKDS aptaujas rezultāti liecina, ka augustā pieauguši visu Saeimā pārstāvēto partiju reitingi, vēsta Mixnews.lv. Taču lielākā daļa Latvijas pilsoņu joprojām balso par "Saskaņu".

Partiju, kuru pagaidām vada bijušais Rīgas mērs un esošais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs, atbalstīja 16,1% aptaujāto. Augustā "Saskaņas" reitings pieaudzis par 1,4%, ņemot vērā to, ka dažu pēdējo mēnešu laikā partija pakāpeniski zaudēja pozīcijas. Ja maijā tās reitings sastādīja 17,5%, tad jūnijā tie bija 15,8%, bet jūlijā 14,7%.

Лидер партии Согласие Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Politika
Partiju reitingi: "Saskaņa" joprojām ir vispopulārākā

"Saskaņai" seko "Jaunā Vienotība". Tiesa, sacīt, ka tā "min uz pēdām" var visnotaļ nedroši, pakausī noteikti neelpo. Augustā partijas reitings sastādīja 8,8%. Jūlijā par "Jauno Vienotību" "balsoja" 8,5% aptaujāto.

"Jaunajai Vienotībai" seko Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Viņi ieguvuši par 0,75% vairāk balsu, nekā iepriekšējos mēnešos. Augustā viņus atbalstīja 7,6% Latvijas iedzīvotāju.

Ceturtajā un piektajā vietā ir Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ar 7,2% atbalstu un Jaunā konservatīvā partija (JKP). JKP atbalsta 6,3% Latvijas iedzīvotāju, pateicoties kam tai ir izdevies palielināt reitingu par 1,3% un pacelties no sestās uz piekto vietu. Nacionālās apvienības reitings mēneša laikā pieaudzis par 0,9%, savukārt JKP – par 1,3%.

Toties "Attīstībai/Par!", tieši pretēji, zaudēja pozīcijas. No piektās vietas partija nonāca sestajā ar 6,2% atbalstu. Tiesa reitinga pieaugums partijai vienalga ir vērojams. Reitings pacēlies par 0,5%. Tašu JKP augustā acīmredzot ir paveicies vairāk.

"Attīstībai/Par!" seko KPV LV. Arī viņu reitings pieaudzis līdz 3,6%. partijai izdevies piesaistīt 1% vēlētāju.

Partijas, kuras neiekļuva Saeimā, arī ieņēma savas pozīcijas reitingā. Latvijas Reģionu apvienību augustā atbalstīja 2,9% Latvijas iedzīvotāju. Par Latvijas Krievu savienību nobalsotu 2,5% vēlētāju. "Progresīvos" arī izvēlējās 2,5% aptaujāto.

Tāpat SKDS publiskoja arī citus ne mazāk interesantus datus. Aptaujas rezultāti parādīja, ka cilvēku, kuri nevēlas iet vēlēt, kļuvis mazāk, viņu skaits sarucis par 2,6%. turklāt daudzi nav aizdomājušies par to, kādai partijai viņi dotu priekšroku, kamēr viņiem netika pavaicāts.

"Saskaņa" bez Ušakova?

Iepriekš parādījās informācija par to, ka "Saskaņa" 26. oktobrī partijas sapulcē varētu nomainīt līderi. Un ir divi kandidāti "Saskaņas" priekšsēdētāja amatam – tas ir Jānis Urbanovičs un Vjačeslavs Dombrovskis.

Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
"Man vispār pret viņiem ir alerģija": Oļegs Burovs stāsta par Kuzjas un Mura likteni

Publicists un sabiedriskais aktīvists Vladimirs Lindermans Sputnik Latvija iknedēļas politisko notikumu apskatā norādīja, ka, ja Ušakova "Saskaņā" vairs nebūs, tad arī augstos reitingus partijai vairs nebūs. Jo Ušakova popularitāte un harizma ir neapstrīdami. Savukārt Dombrovskim, piemēram, nepiemīt pat daļa Ušakova talantu šajā attiecībā. Dombrovskis ir cits, pie tam viņš ir izgājis no latviešu aprindām. Viņš nebūs tik populārs kā Ušakovs.

Tikmēr Urbanovičs, pēc Lindermana domām, ir gudrs, viltīgs, cinisks politiķis. Tāds, kādam viņam mēroga politiķim pienākas būt. Taču atkal, viņa popularitāte nevar palielīties ar tādu, kāda bija bijušajam Rīgas mēram. Jo viens var nozagt miljonu, un viņam taps piedots, bet cits aiznesīs kapeiku, un tas pārvērsīsies katastrofā. Tādēļ "Saskaņai" bez Ušakova pienāks smagi laiku, norādīja publicists.

Ziņu lente
0