Politika

"Krievija var iztikt bez EP": par ko apspriedās Krievijas un Somijas prezidenti

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasВстреча президента РФ В. Путина с президентом Финляндии С. Ниинистё
Встреча президента РФ В. Путина с президентом Финляндии С. Ниинистё - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Putins pastāstīja, ka prezidenti apsprieduši virkni aktuālu starptautisko jautājumu. Viņš piebilda, ka Krievija ir ieinteresēta atjaunot pilna formāta attiecības ar Eiropas Savienību.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieradās vizītē Somijā, lai tiktos ar valsts vadītāju Sauli Nīnisti. Pēc tikšanās abu valstu prezidenti uzstājās žurnālistu priekšā un atbildēja uz jautājumiem. Par Krievijas prezidenta svarīgākajām tēzēm pastāstīja RIA Novosti.

Par divpusējo sadarbību

Putins uzsvēra, ka patlaban Krievijas un Somijas sadarbība norit augstākajā līmenī gan valdību, gan arī reģionu un sabiedrisko organizāciju līmenī, aug sadarbība investīciju jomā un preču apgrozījums.

Valsts vadītājs pauda cerību, ka somu tūristu skaits Krievijā pieaugs, kad tiks sākta bezmaksas elektronisko vīzu izsniegšana iebraukšanai Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā, pirms ceļojuma neapmeklējot konsulātu.

Viņš atzīmēja, ka aug sadarbība arī zinātnes un izglītības jomās.

"Saskaņā ar Sanktpēterburgas kalnu universitātes un Lapēnrantas tehnisko universitātes vienošanos, Krievijas un Somijas zinātnieki kopā strādās pie novatoriskiem pētījumiem dabas resursu ieguves, pārstrādes un transportēšanas jomā," teica Putins.

Viņš uzsvēra arī to, ka panākta vienošanās ar Nīniste par turpmāko sadarbību ekoloģijas jomā, tostarp – arī Arktiskās padomes ietvaros.

Savas uzrunas gaitā Vladimirs Putins pastāstīja, ka prezidenti apsprieduši virkni aktuālu starptautisko jautājumu. Viņš piebilda, ka Krievija ir ieinteresēta atjaunot pilna formāta attiecības ar Eiropas Savienību.

"Ceram, ka Eiropas Savienības jaunā vadība savukārt demonstrēs pozitīvu pieeju savstarpēji izdevīgu partnerattiecību uzturēšanai ar mūsu valsti," paziņoja Krievijas prezidents.

Par protestiem Maskavā

Viens no klātesošajiem žurnālistiem lūdza Krievijas līderi komentēt nesenos mītiņus Maskavā. Putins atgādināja, ka tamlīdzīgas akcijas nav unikālas.

Президент Финляндии Саули Нийнистё - Sputnik Latvija
Somijas prezidents: Krievija līdzinās kazakam, un kādam vienkārši bija jāpieskata mantas

"Mēs uzmanīgi vērojam līdzīga rakstura notikumus vairākās Eiropas valstīs. Notikumi tajās ir daudz plašāki, tāpat aprit ar politiskiem lozungiem, un sagādā visai smagas sekas šo manifestāciju dalībniekiem," norādīja Putins.

Viņš atzīmēja, ka citās valstīs tiek ziņots par ievērojamu skaitu bojāgājušo, par tūkstošiem ievainotu protestu dalībnieku un policijas darbinieku.

Par attiecībām ar Eiropas Padomi

Prezidents uzsvēra, ka Krievija ciena cilvēka tiesības un ievēro savu pilsoņu tiesības. Tāpat viņš konstatēja, ka Maskava netiecas strādāt Eiropas Padomē un ir gatava iztikt bez tās, ja valsti nevēlas redzēt EP.

"Taču tad cilvēki, par kuru interesēm jūs tik iejūtīgi rūpējaties, nevarēs vērsties Eiropas cilvēktiesību tiesā. Nedomāju, ka tas ir labākais veids, kā veidot vienotu Eiropu no Lisabonas līdz Vladivostokai," norādīja Putins.

Viņš aicināja izturēties viens pret otru bez aizspriedumiem un objektīvi novērtēt notiekošo.

Par "Ziemeļu straumi 2"

Preses konferencē Putins pastāstīja, ka gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi Somijas iecirknī ir noslēgti un pateicās par pragmatisko pieeju. Viņš paziņoja, ka cer uz projekta īstenošanu.

"Eiropa ir ieinteresēta saņemt Eiropas gāzi. Domāju, projekts tiks īstenots," teica Krievijas prezidents.

Par raķešu izmēģinājumiem ASV

Tāpat Putins pēc žurnālistu lūguma komentēja ASV lēmumu veikt raķetes izmēģinājumus, ko agrāk aizliedza līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju.

"Mani uztrauc izmēģinātā raķete, par ko ziņoja Pentagons. Tā ir Tomahawk. Tā ir jūras bāzes raķete, to "piezemēja", pielāgoja palaišanai no zemes. Šīs raķetes iespējams palaist no starta iekārtām, kas jau dislocētas Rumānijā un tuvākajā laikā varētu parādīties Polijā. Atliek tikai nomainīt raķešu programmatūru. Es neesmu pārliecināts, vai mūsu amerikāņu draugi informēs pat partnerus Eiropā par to, kāda programmatūra ir šajās raķetēs. Mums tas nozīmē, ka radušies jauni draudi, uz kuriem mums nākas reaģēt."

Dialogs

Vladimirs Putins uzsvēra, ka pagaidām dialogs šajā jautājumā nenotiek, bet, atbildot uz ASV darbībām, Maskava spers simetriskus soļus.

"Esam jau snieguši ieteikumus par šī dialoga sākumu. Mūsu viedoklis nav mainījies. Esam gatavi sākt diskusijas šajā jautājumā ar eiropiešiem, ar amerikāņiem, taču Krievijas drošība tiks nodrošināta," teica Putins.

Ziņu lente
0