Politika

Integrācija latviešu stilā: naudu dalīs nacionāļi

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатыши в национальных костюмах
Латыши в национальных костюмах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrības integrācijas fonda padomē nav iekļuvis neviens nacionālo minoritāšu pārstāvis.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Pirms dažām dienām kļuva zināms, ka premjerministra padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks saņēma vēl vienu "portfeli" – viņš pārstāvēs valdības vadītāju Sabiedrības integrācijas fonda padomē. Tajā visā ir saskatāma zināma intriga, raksta avīze "Segodņa".

Kā atgriezties lielajā politikā

Trīspadsmitās Saeimas vēlēšanās Imants Parādnieks, kurš nesenā pagātnē bijis viens no apvienības "Visu Latvijai!-TB/LNNK" līderiem, kā saka, lidoja garām, kā finieris virs Parīzes – savā Zemgales vēlēšanu apgabalā viņš nonāca finišā otrais "zem svītras". Taču bijušais trīs Saeimas sasaukumu deputāts kļuva par sava saraksta absolūto līderi izsvītrojumu ziņā – vēlētāji sameta Imantam 2983 "mīnusus".

Депутат Имантс Парадниекс - Sputnik Latvija
Politika
Pietiek ražot ministrus: Parādnieks atbalstīs demogrāfiju citā veidā

Acīmredzot tā nacionālai konservatīvais elektorāts novērtēja kandidāta neordināro privāto dzīvi - viņš vienlaikus dzīvo ar vairākām sievām.

Taču, kā zināms, mūsu trūkumi ir labo īpašību turpinājums. Daudzbērnu tēvs Parādnieks saņēma Krišjāņa Kariņa vietnieka posteni vairošanās jautājumos, un pie reizes kļuva par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Projektu komisijas locekli. Taču bijušais parlamentārietis savā deklarācijā par 2018. gadu norādījis iespaidīgu parādu summu – 682 064,37 EUR. Taisnības labad jānorāda, ka arī pats Parādnieks ir trīs kredītu emitents - 151 780,32, 86 934,89 un 36 207,31 eiro apmērā.

Šādas summas acīmredzami liecina par publiskās personas veiklajām uzņēmējdarbības prasmēm. Taču viņš nav deklarējis nekādu mantisku interesi uzņēmējdarbības biedrībās, izņemot 1707 daļu esamību bērnu radošajā centrā "Pūcīte". Tajā pašā bērnudārzā, kur pirms dažiem gadiem atnāca jaunskungi leģiona formastērpā ar automātu, ložmetēju un granātām, kuras līdzinājās īstām.

Iztiksim bez nacionālajām minoritātēm

Iekļūstot Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) vadībā, Parādnieka kungs nolika kāju priekšā vēl vienam 2018. gada vēlēšanu neveiksminiekam – Hosamam Abu Meri. Lai gan viņš ir partijas "Jaunā Vienotība" loceklis un premjera padomnieks integrācijas jautājumos, K. Kariņš iecēla padomē nacionāli orientētu Imantu, nevis Libānas goda konsulu LR.

Interesanti, ka padomē iekļuva arī sekojošie ministri: kultūras – Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), vides aizsardzības un reģionālās attīstības – Juris Pūce ("Attīstībai/Par!"), izglītības un zinātnes – Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija), labklājības – Ramona Petraviča (KPV LV). Tajā iekļāva arī īpaši lojālas "nevalstiskas" organizācijas, tādas kā piemēram budžeta subsidētā Eiropas Latviešu apvienība.

Портфель с документами  - Sputnik Latvija
Politika
Radu būšana un bailes no konkurences: kāpēc krievus Latvijā nepieņem ierēdņu amatos

Neviens sabiedriskais aktīvists no nacionālo minoritāšu vides Sabiedrības integrācijas fonda padomē nav iekļuvis!

Neraugoties uz to, ka SIF ir "izpildošā iestāde, kura neatbild par politikas izstrādi", tā nepaies garām integrācijas programmas sagatavošanai 2021.-2027. gadam. Un šobrīd fondam ir ļoti svarīgs darāmais: "nacionālā identitāte; kultūra, nacionālo minoritāšu valoda un dalība sabiedriski politiskos procesos; latviešu valoda; pasaulē dzīvojošie latvieši; starpkultūru dialogs-kultūras telpas stiprināšana; kvalitatīvs mediju saturs latviešu valodā".

"Nauda ir galvenais jautājums," atklāti paziņoja diskusijā par fondu Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas vadītāja vietnieks Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība). Savukārt 700 tūkstošus eiro gadā vien fonds saņem administratīviem izdevumiem. Savējiem ir kur piebaroties!

Ziņu lente
0