Politika

Meklējiet sievieti: vai Latviju palūgs piedāvāt citu eirokomisāru

© Sputnik / Sergey MelkonovВалдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге
Валдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā Eiropas Komisijas vadītāja Ursula fon der Laiena vēlas, lai puse eirokomisāru ir sievietes; vai tas nozīmē, ka Latvijai nāksies meklēt alternatīvu Valdim Dombrovskim.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Otrdien, 16. jūlijā Eiropas Parlaments ar nelielu balsu pārsvaru apstiprināja Ursulu fon der Laienu Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatā. Viņa kļuvusi par pirmo sievieti šajā amatā. Tagad viņai ir jānokomplektē Eiropas Komisijas sastāvs sadarbībā ar ES dalībvalstīm.

Jaunā Eiropas Komisijas vadītāja jau priekšvēlēšanu cīņas laikā paziņoja, ka vēlētos ievērot dzimumu vienlīdzību savā komandā, tādēļ katrai valstij nāksies piedāvāt divus pretendentus – vīrieti un sievieti, vēsta kanāls TV3.

Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Latvija
Briselē ievēlēja jauno Eiropas Komisijas priekšsēdētāju

Tas var nozīmēt, ka Latvijai nāksies atrast citu kandidātu eirokomisāra amatam papildus jau piedāvātajam Valdim Dombrovskim ("Jaunā Vienotība").

Dombrovska, bijušā Latvijas eirokomisāra, kandidatūru koalīcija apstiprināja jau pirms daudzām nedēļām. Tagad viņš atteicās no amata Eiropas Parlamentā, un viņa vietu ieņēma Inese Vaidere.

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), tiesa, neredz iemeslu jaunas kandidātes meklēšanai, taču neizslēdz, ka konkurenti Dombrovskim tomēr nāksies piemeklēt.

Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs ("Attīstībai/Par!") uzskata, ka tas ir ļoti svarīgs simbolisks žests, taču tas nenozīmē, ka fon der Laiena pieprasīs sniegt kandidātu-sievieti vīrieša vietā. Viss tiks risināts pārrunu procesā.

"Proti, ka dalībvalstis runā ar komisijas prezidenti un tad mēģina vienoties.

Valdi Dombrovski šeit pazīst ļoti labi, un es domāju, ka liela daļa skatās uz viņu kā uz nepārprotamu nākamo komisāru no Latvijas, bet tas, ka viņam varētu nākties piedāvāt alternatīvu un pēc tam pamatot to Latvijā, tas ir diezgan skaidrs," norādīja Ījabs.

Savukārt Inese Vaidere uzskata, ka Latvijai nav obligāti jāseko fon der Laienas uzstādījumam.

"Es esmu Eiropas Parlamentā nevis tāpēc, ka esmu sieviete, bet tāpēc, ka cilvēki ir atzinuši manu profesionalitāti. Un man negribētos, lai domātu savādāk. Un, ja tagad viņa vienkārši mehāniski panākt, ka puse komisijā ir sievietes komisāri, tad varbūt tiešām kāds labāks kandidāts tiks nobīdīts malā," paziņoja Vaidere.

Arī eirodeputāts Roberts Zīle nesaprot, kāpēc būtu jāmeklē vēl kāds.

Mitrofanovs: Krievija mainīs Eiropas Padomes attieksmi pret Latvijas krieviem

"Latvija ir pateikusi, ka Valdis Dombrovskis ir mūsu kandidāts, un es domāju, tas jautājums tālāk vairs nav jāvirza," paziņoja Zīle.

Viņš norādīja, ka šajā jautājumā ir zināma divkosība, jo komiteju vēlēšanās sievietes, kuras pieder pie labējām partijām, aizvieto ar vīriešiem.

Pats Latvijas kandidāts Valdis Dombrovskis nepazīst fon der Laienu personīgi, taču pozitīvi vērtē viņas nākotnes darba redzējumu tuvākajiem pieciem gadiem. Kā eirokomisārs Dombrovskis vēlētos arī turpmāk pārraudzīt finanšu jomu.

"Jāsaka, ka šajās ekonomikas un finanšu jomās ir vairāki portfeļi, un vairumā gadījumu tiek pielietots rotācijas princips, ka netiek turpināts iepriekšējais portfelis, ka ir kāda rotācija. Kopumā gribētos palikt šajā sadaļā, kas ir saistīta ar ekonomiku un finansēm," norādīja Dombrovskis.

Rudenī Eiropas Parlaments uzklausīs piedāvātos kandidātus. Eirokomisāru apstiprināšana gaidāma oktobra beigās. No 1. novembra Eirokomisijas jaunais sastāvs uzsāks darbu.

Ziņu lente
0