Politika

Jaunais Rīgas mērs nosauca Latvijas galveno kļūdu Jaunāko laiku vēsturē

© Photo European Union / Fred GuerdinДайнис Турлайс
Дайнис Турлайс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dainis Turlais apzīmēja pirmos soļus Rīgas mēra amatā, paziņoja, ka ir priecīgs par iespējamām pārmaiņām Latvijas un KF attiecībās, un zina, kā labot valsts lielāko kļūdu.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Nepilsoņu institūta pastāvēšana kļuva par vislielāko kļūdu Latvijas Jaunāko laiku vēsturē, paziņoja intervijā avīzei "Komsomoļskaja pravda" jaunais Rīgas mērs Dainis Turlais.

Politiķis ir pārliecināts, ka gan Rīgas, gan Latvijas nākotnes panākumu atslēga slēpjas vienotā pilsoņu sabiedrībā.

"Tas, ka pie mums Latvijā joprojām zeļ un plaukst nepilsoņu institūts, ir lielākā politiskā kļūda kopš neatkarības pasludināšanas dienas. Te nav absolūti nekāda iemesla lepnumam. Izņemot nepilsonības likvidēšanu, nav citu mūsu ekonomikas, politikas, sociālās nozares un drošības nostiprināšanas stimulu," paziņoja Turlais.

Pēc Rīgas mēra domām, jo ātrāk Latvija atteiksies no mākslīgi izdomātā nepilsoņu institūta, jo labāk būs valstij. Šo kļūdu var labot tikai un vienīgi ar politisko gribu, uzsvēra Turlais. "Tiem, kas šeit piedzimuši kopš 1991. gada, jākļūst par pilsoņiem bez jebkādām atrunām," piebilda politiķis.

Latvijas Saeima maijā atbalstīja pirmajā lasījumā bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem. Iepriekš pilsonības iegūšanai bija nepieciešams vecāku iesniegums.

Latvija – Krievija: par spīti veselajam saprātam

Latvija kritizē Krieviju pretrunā ar veselo saprātu un nacionālajām interesēm, norāda Turlais, tādējādi republika atņem sev iespējas izveidot ciešākus politiskos un ekonomiskos sakarus ar Maskavu.

Муниципальные выборы в Риге - Sputnik Latvija
Krīze Rīgas domē: jaunais mērs neizslēdz ārkārtas vēlēšanas

"Sankciju jautājumā Latvija kā ES dalībvalsts ievēro vispārēji noteikto šīs apvienības politiku, kas, tomēr, netraucē attīstīt sadarbību ārpus noteikto ierobežojumu rāmjiem," uzskata Rīgas mērs.

Kā piemēru viņš minēja sadarbības vienošanās ar KF subjektiem.

"Neraugoties uz visu, starp abām valstīm šobrīd vērojamas pozitīvas ekonomiskas tendences, un tas priecē," piebilda Turlais.

Atvērtā un profesionālā Rīga

Pēc Turlā sacītā, galvaspilsētā pirmām kārtām jārisina sabiedriskā transporta un infrastruktūras problēmās.

"Jānoskaidro pilsētas tiltu reālais stāvoklis, kādā stadijā ir to remonts un ar kādām grūtībām saskārās remontdarbu veicēji un celtnieki. Nākošais – ceļu satiksme un sastrēgumu apkarošana. Visbeidzot, jāpievērš ļoti liela uzmanība "Rīgas namu pārvaldnieka" darbam," norādīja mērs.

Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
Dainis Turlais apkaros korupciju domes kaķu ielenkumā

Viņš aicināja pilsētniekus negaidīt brīnumus uzreiz pēc viņa stāšanās amatā: "uzskatīt, ka it kā pēc mēra nomaiņas visu uzreiz kļūs saulaini un krāsaini, ir maldīgi". Taču Turlais apgalvo, ka ir noskaņots maksimālai atklātībai un efektivitātei, risinot visas galvaspilsētas problēmas. Jaunais Rīga mērs grasās piesaistīt darbam "tikai augstas klases speciālistus neatkarīgi no viņu tautības un partejiskās piederības".

Dainis Turlais 30. maijā nomainīja Nilu Ušakovu Rīgas domes priekšsēdētāja postenī. Bijušā Saeimas deputāta, galvaspilsētas domes Drošības, kārtības un korupcija novēršanas komitejas vadītāja kandidatūru atbalstīja 32 partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" deputāti. Bijušais Rīgas mērs Ušakovs ievēlēts Eiropas Parlamenta deputāta amatā no Latvijas.

Ziņu lente
0