Politika

Gasparjans: statusa persona non grata piešķiršana Lietuvā ieguvusi konveijera raksturu

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Lietuva ārkārtīgi nosvērti atspoguļoja valsts prezidenta vēlēšanas, taču varasiestādes aizliegušas portāla redaktoram iebraukt valsts teritorijā piecus gadus, lai arī viņš ir Latvijas – ES dalībvalsts pilsonis.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Ierobežojumi, ko Lietuvas varasiestādes vērš pret Krievijas medijiem un žurnālistiem, ir nepamatoti un bezjēdzīgi, uzskata politologs un vēsturnieks Armens Gasparjans, vēsta Sputnik Lietuva.

Šonedēļ, nākamajā dienā pēc Lietuvas prezidenta vēlēšanām Viļņas lidostā tika aizturēts Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems. Viņam aizliegts uz pieciem gadiem iebraukt Lietuvā, lai arī viņš ir Latvijas – ES dalībvalsts pilsonis. Oficiālais iemesls – žurnālists it kā apdraudot Lietuvas nacionālo drošību.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
KF ĀM: situācija ar Sputnik parādīja vārda brīvības reālo cenu Lietuvā

Pats Marats Kasems uzskata, ka viņa aizturēšana, ko Lietuvas pārstāvji nosauca par "apstākļu noskaidrošanu", bija labi pārdomāta akcija. Piemēram, žurnālists informēja, ka varasiestāžu darbinieki īpaši interesējušies par darbu redakcijā, piemēram, lūdza atklāt kontaktu avotus.

"Jāsaka, ka situācija ir pārsteidzoša. Tā vietā, lai pateiktos Maratam, lai apbalvotu viņu vismaz ar medaļu, ja ne ar ordeni, jo, kā noprotu, ņemot vērā to, kā Sputnik atspoguļoja prezidenta vēlēšanas (tieši tas radīja tādu vētru un kustību), viņi piešķira viņam persona non grata statusu. Kāda tam jēga? Nu labi, jūs viņu piecus gadus neredzēsiet, bet pēc tam? Pati par sevi persona non grata (statusa – red.) piešķiršana tur padarīta par konveijeru. Atliek tikai kaut kur pavīdēt ar kaut kādu paziņojumu, un tev to garantēti piešķirs," intervijā Sputnik Lietuva pastāstīja Gasparjans.

Eksperts atzīmēja, ka vērīgi izlasījis Sputnik Lietuva publicētos rakstus, kas veltīti prezidenta vēlēšanām, un pievērsa uzmanību nosvērtajam informācijas sniegšanas stilam.

"Kas tur konkrēti nepatika? Tur ir sausi, informatīvi, tur vispār nebija nekāda vērtējuma, kam varētu "piekasīties" un teikt, ka "tas aizvaino mūsu burvīgo lietuviešu patmīlu". Jūs (Lietuvas valdība – red.) tā cilvēku padarījās slavenu – jūs padarījāt viņu par persona non grata par tiešo profesionālo pienākumu pildīšanu. Starp citu, es labprāt uzzinātu, ko šajā jautājumā domā Eiropas žurnālistu tiesību savienība. Principā, viņi vienmēr apliecina, ka šī profesija ir atvērta un varas iestādēm ir jāpalīdz. Bet kā tad gadījumā ar Maratu? Manuprāt, kārtējo reizi neviens neko nav teicis," uzsvēra eksperts.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka incidents ar Kasemu demonstrē, kāda ir "vārda brīvības patiesā cena Baltijas valstī", kas cenšas sevi pozicionēt kā "Eiropas demokrātijas piemēru". Savukārt Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs uzsvēra, ka notikušais ir "kauna traips" Lietuvas varas iestādēm.

Ziņu lente
0