Politika

Brexit paralīze: Latvijas ārlietu ministrs lūdz Lielbritāniju atbildēt

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas izstāšanās no ES scenārijs bez darījuma nav piemērots ne ES pilsoņiem, ne pašiem britiem, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Piektdien Lielbritānijas deputāti trešo reizi noraidīja vienošanos ar Eiropas Savienību jautājumā par Brexit, informēja RIA Novosti.

Par vienošanos nobalsoja 286 politiķi, iebilda – 344.

Акция противников и сторонников Brexit в Лондоне - Sputnik Latvija
Petīcija ar prasību atcelt Brexit saņēmusi gandrīz 4 miljonus parakstu

Tagad Lielbritānijai jāpiedāvā alternatīvs rīcības variants vai jāpamet Eiropas Savienība 12. aprīlī.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, komentējot Brexit darījuma izgāšanos, savā lapā Twitter paziņoja, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES scenārijs bez darījuma nesola neko labu ne ES pilsoņiem, ne pašiem britiem.

Pašu situāciju Brexit jautājumā ārlietu ministrs nosauca par paralīzi un lūdza britu deputātus atbildēt, ko īsti viņi vēlas.

"Ļoti neveiksmīgi! Es patiešām ceru, ka mums vēl izdosies atrast izeju no šīs Brexit paralīzes, taču patlaban pilnā sparā tiek sagatavota izstāšanās bez darījumiem. Variants, kas ir vismazāk vēlams gan ES pilsoņiem, gan Lielbritānijai! Mīļā Britānija, pastāstiet, lūdzu, ko jūs patiesībā vēlaties!" – lūdza Rinkēvičs.

Jāpiebilst, ka Lielbritānijas parlaments jau divas reizes noraidījis vienošanos ar ES un tai pievienoto politisko deklarāciju par pušu turpmākajām attiecībām.

Šoreiz Lielbritānijas valdība iesniedza balsošanai tikai pašu vienošanās tekstu bez deklarācijas, tādējādi apejot spīkera aizliegumu iesniegt balsojumam vienu un to pašu dokumentu trešo reizi un izpildīt ES prasību, kas piekrita atlikt Brexit līdz 22. maijam, ja vienošanās tiks pieņemta.

Кошка - Sputnik Latvija
Francijas ES lietu ministre: nosaucu savu kaķi par Brexit

Aizvadītajā nedēļā deputāti veica reitinga balsojumu par astoņiem variantiem, taču, kā jau bija sagaidāms, neviens no tiem neguva balsu vairākumu. Kļuva skaidrs, ka absolūtais deputātu vairākums iebilst pret izstāšanos no ES bez vienošanās, bet atbalsta atkārtota referenduma ideju un Brexit, saglabājot dalību muitas savienībā.

Piektdien Ministru kabinets cerēja, ka deputāti atbalstīs vienošanos, lai nodrošinātu relatīvi mierīgu valsts izstāšanos no ES un pieliktu punktu dziļajai politiskajai krīzei, taču cerības nepiepildījās.

Ja Lielbritānija lūgs no jauna atlikt Brexit termiņu, tai nāksies piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Ziņu lente
0