Politika

Politiķu reitings: krievu un latviešu domas dalās

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krieviem nepatīk ministri, latviešiem – mēri, toties tiesībsargs un Valsts kontroles vadītāja patīk visiem.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Socioloģisko pētījumu aģentūra SKDS organizējusi aptauju par to, kam no Latvijas politiķu vides lielākā un mazākā mērā simpatizē krievi un latvieši. Aptauja organizēta pēc Neatkarīgās Rīta Avīzes pasūtījuma.

Tās rezultāti liecina, ka abu kopienu viedoklis par politiķiem ir diametrāli pretējs.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Politika
"Maina savas domas pat divas reizes minūtē": Gobzems izslēgts no KPV LV

Krievvalodīgo iedzīvotāju vidū populārākie ir pilsētu galvas: Rīgas mērs Nils Ušakovs (70,9 punkti) un Ventspils mērs Aivars Lembergs (51,6). Ceturto vietu reitingā ieņēmis Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (12,1), bet sesto — Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (6,1). Starp viņiem iespiedies tikai Jānis Urbanovičs, "Saskaņas" līderis (26,7).

Lielāko atbalstu latviešu vidū izpelnījusies kultūras ministre Dace Melbārde (37), tiesībsargs Juris Jansons (34,4) un premjers Krišjānis Kariņš (32,8). Zīmīgi, ka latvieši pilsētu galvas īpaši augstu nevērtē (simpātijas izpelnījies tikai Jēkabpils mērs Raivis Ragainis un Valmieras mērs Jānis Baiks, taču arī viņi neieņem pirmās vietas), toties simpatizē ministriem – viņi atzinīgi vērtē deviņu valdības locekļu darbu.

Pie tam simpātiju līderi krievu vidū kļuvuši par antipātiju līderiem starp latviešiem: Urbanovičs — otrais no beigām (-41,3), Ušakovs – piektais (-37,4). Krievu korespondentu vidū autsaideros nokļuvis Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars (-34) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs (-32,7).

Pat konfliktu partijā KPV LV krievi un latvieši vērtē dažādi: starp latviešiem antipātijas izpelnījies no partijas izslēgtais Aldis Gobzems (-58,1), starp krieviem – partijas līderis Artuss Kaimiņš (-31,5).

Augusts Brigmanis - Sputnik Latvija
"Lemberga faktors": Ventspils mērs varētu kļūt par ēsmu krieviem Latvijā

Abām kopienām iepatikusies tikai VID vadītāja Ieva Jaunzeme, tiesībsargs Juris Jansons un Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa.

Jāpiebilst, ka abi reitinga līderi balotējas Eiropas Parlamentā – Ušakovs no partijas "Saskaņa", bet Melbārde – no Nacionālās apvienības.

Neatkarīgās Rīta Avīzes žurnālists Māris Krautmanis paskaidroja, ka krievvalodīgo un latviešu politiskie uzskati atšķiras tāpēc, ka šīs auditorijas izmanto dažādus medijus. Pēc viņa domām, krievvalodīgie viszemāk novērtējuši Raivi Dzintaru nevis kaut kādu uzskatu dēļ, bet gan tāpēc, ka viņš vada Nacionālo apvienību.

Ziņu lente
0