Politika

Eiroparlamenta vadītājs pieļauj Brexit datuma pārcelšanu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Европарламента Антонио Таяни
Председатель Европарламента Антонио Таяни - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības pārstāvji iepriekš paziņoja, ka Brexit pārcelšana var kļūt par saprātīgu scenāriju, taču tam ir nepieciešams svarīgs iemesls.

RĪGA, 9. marts – Sputnik. Eiroparlamenta vadītājs Antonio Tajani pieļauj Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības datuma pārcelšanu līdz jūlija sākumam, taču atzīmēja, ka šim nolūkam Lielbritānijai ir jānosauc iemesls šādam lēmumam, vēsta RIA Novosti.

Turklāt Eiroparlamenta vadītājs atzīmēja, ka "jebkurā gadījumā britiem būs jānosauc pārcelšanas iemesls". Pēc Tajani sacītā, par iemeslu Brexit datuma pārcelšanai varētu kļūt vēlēšanu vai jauna referenduma rīkošana.

"Viņi nolēma aiziet (izstāties no ES – red.). Tā ir viņu problēma, nevis mūsu," - paziņoja Tajani intervijā avīzei Westfälische Rundschau.

Premjerministre Terēza Meja iepriekš piedāvāja parlamentam veidu, kā pārvarēt krīzi ap Brexit nosacījumu vienošanās, ko piedāvā valdība, bet noliedz deputāti. Meja piedāvāja Kopienu palātai līdz 12. martam sarīkot balsojumu par valdības piedāvājumu. Ja dokuments kārtējo reizi tiks noraidīts, tad, pēc viņas sacītā, parlamentārieši 13. martā nobalsos par jautājumu, vai viņi vēlas 29. martā īstenot Brexit bez vienošanās. Ja viņi izteiksies pret šādu scenāriju, tad Kopienu palāta 14. martā varēs nobalsot par īslaicīgu, ierobežotu Eiropas Savienības Lisabonas līguma 50. panta pagarināšanu. Šobrīd Lielbritānijai ir jāizstājas no ES 29. martā.

Флажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне - Sputnik Latvija
New York Times: kuras ES valstis gūs vislielākos zaudējumus Brexit rezultātā

Eiropas Savienības pārstāvji iepriekš paziņoja, ka Brexit pārcelšana var kļūt par saprātīgu scenāriju, taču tam ir nepieciešams svarīgs iemesls. Daži britu parlamentārieši, tostarp "stingrā" Brexit atbalstītājs Džeikobs Rīzmogs, brīdina, ka Brexit pārcelšanas gadījumā uz jūnija beigām – jūlija sākumu, tuvojoties šim laikam, "saruna būs ļoti līdzīga", tātad pārcelšanai kā tādai nav jēgas.

Pati Meja cer tuvākajā laikā panākt no ES dažas izmaiņas vienošanās tekstā un aicina parlamentu atbalstīt dokumentu, lai 2019. gada 29. martā Lielbritānija varētu attiecīgi mierīgi izstāties no ES.

Ziņu lente
0