Politika

Dombrovskis pastāstīja, kāpēc "Saskaņai" nepieciešama "rokāde" pirms EP vēlēšanām

© Sputnik / Sergey MelkonovВячеслав Домбровский
Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par bijušā Rīgas vicemēra Andra Amerika lomu Eiroparlamenta vēlēšanās Vjačeslavs Dombrovskis noklusēja.

RĪGA, 1. marts – Sputnik. "Saskaņai" ir skaļi jāpaziņo par sevi gaidāmajās Eiroparlamenta (EP) vēlēšanās, un to var izdarīt tikai divi cilvēki – Rīgas mērs Nils Ušakovs vai deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, paziņoja intervijā radio Baltkom Dombrovskis.

"Manuprāt "Saskaņā" ir tikai divi cilvēki, kuri spētu nodrošināt spēcīgu startu Eiropas Parlamentā. Tas ir Nils Ušakovs vai, bez liekas pieticības, es. Ja turp dosies Ušakovs, tad man EP nebūt nav obligāti jāiet. Es varu palikt, strādāt šeit pie ēnu ministru kabineta, aiziet līdz valdībai. Šī "rokāde" tika izdarīta partijas interešu nolūkos," - pateica Dombrovskis.

Uz jautājumu par to, vai viņš izvirzīs savu kandidatūru "Saskaņas" vadībā šovasar gaidāmajā sanāksmē, viņš atbildēja, ka šāds variants ir iespējams.

"Pagaidām par to ir pāragri domāt, taču šādu scenāriju es neizslēdzu," - pateica Dombrovskis.

Мэр Риги Нил Ушаков  - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs apsolīja Eiropas Parlamentā nelīdzināties Kariņam

Janvārī "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs paziņoja, ka pirmais numurs partijas sarakstā Eiroparlamenta vēlēšanās būs Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš pastāstīja, ka tas bija vienbalsīgs partijas lēmums, savukārt pārējie kandidāti vēl tiks izskatīti.

"Es domāju, tā ir pareiza izvēle, jo Dombrovskis ir politiķis ar lielu pieredzi, plaši pazīstams sabiedrībā un ir guvis tās atbalstu," - pateica Ušakovs. Kā uzvēra Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds, "ņemot vērā Dombrovska kvalifikāciju, ir skaidrs, ka viņa interesēs ir iziet plašākā operatīvā telpā".

Turklāt pēc politologa domām galvenais Dombrovska izvirzīšanā saraksta līderpozīcijai ir ne vien tas, cik ļoti viņš atbilst šim amatam, bet gan tas, cik lielā mērā viņu apmierina amats, kuru viņš šobrīd ieņem kā Saeimas deputāts.

"Domāju, ka viņu noteikti neapmierina opozīcijas pārstāvja vieta, kurā arī ieklausīties īpaši nevēlas, tāpēc viņš arī iet Eiroparlamentā. Tiesa, cik es atceros, viņš paziņoja, ka, ja "Saskaņai" parādīsies iespēja iekļūt valdībā, viņš uzreiz atgriezīsies," - norādīja eksperts.

Izņemot neapmierinātās ambīcijas, Rozenvalds atzīmēja vēl vienu svarīgu faktoru, kurš, iespējams, noteica Dombrovska lēmumu.

Нил Ушаков и Андрис Америкс - Sputnik Latvija
"Ārzemes palīdzēs": vētra sociālajos tīklos par Nila Ušakova balotēšanos EP

"Nenoliegsim, ka Latvijas pārstāvēšana Briselē ir arī finansiāli ļoti izdevīga. Tāpēc, domāju, ka šī viņa evolūcija no "Saskaņas" premjerministra kandidāta līdz šīs partijas saraksta līderim Eiroparlamenta vēlēšanās ir absolūti likumsakarīga un loģiska," - paziņoja profesors.

Pirmdien kļuva zināms, ka Ušakovs un bijušais vicemērs Andris Ameriks balotēsies Eiroparlamenta vēlēšanās. Otrdien abi politiķi apstiprināja informāciju brīfingā.

Eiroparlamenta vēlēšanas notiks 25. maijā, no Latvijas tiks ievēlēti astoņi deputāti. Pēc Politico portāla prognozēm, "Saskaņa" varētu iegūt divas vietas parlamentā.

Ziņu lente
0